Japanska myndigheter har gamblat med säkerheten
”Det var och är fullständigt känt att det skulle bli en stor jordbävning i detta område”
Japans östkust är ett av världens mest riskfyllda områden för jordskalv och tsunamis.
En faktor som är allmän kännedom sedan många år.
Så varför bygger man då kärnkraftverk i precis detta område?
Seismologen Reynir Bödvarssons ord klingar länge i mina öron.
– Det var och är fullständigt känt att det skulle bli en stor jordbävning i detta område som skulle generera en tsunami, säger han. Det är absolut ingen nyhet.
Ingen nyhet för seismologerna.
Ingen nyhet för ansvariga i Japan som bestämmer var kärnkraftverk ska byggas.
Ingen nyhet för FN:s atomenergiorgan IAEA som inspekterar kärnkraftverk världen över.
Delar av Japan är med andra ord direkt olämpliga för att bygga kärnkraftverk - om man inte vill riskera en stor olycka med möjligheten till omfattande strålskador.
Medveten risk
Det finns ytterligare några sådana områden i världen där en så kallad tektonisk platta kan gå under den andra och generera väldigt kraftiga skalv med efterföljande flodvågor.
Kusten utefter ön Sumatra i Indonesien är ett. Där planerar man att bygga kärnkraftverk.
Kusten utefter Chile är ett annat. Chile har ingen kärnkraft.
Myndigheterna i Japan har helt enkelt tagit en medveten risk. De har "gamblat" på att kärnkraftverken är så starka och välbyggda att de står emot även en extremt kraftigt jordbävning.
Men de verkar inte ha räknat med möjligheten att en tsunami skulle slå ut back-up generatorerna som skulle säkerställa kylningen av reaktorhärden.
Ignorerar skalv
Jordskalv i östra Japan är så vanliga att folk för de mesta ignorerar dem. Jag upplevde det själv 1985 hos en bekant i Tokyo när huset började skaka. Vi satt på golvet och från köket hördes hur vattnet i diskhon kastades från sida till sida.
– Aha, ett jordskalv, sa min värd glatt. Inget att bry sig om. Sånt händer hela tiden.
Han satt lugnt kvar så jag gjorde likadant. Nästa dag fick jag veta att skalvet uppmätts till 6,9 på richterskalan.
Kanske är japanerna helt enkelt så vana vid jordskalv att de förlorat lite av respekten för naturens krafter. Att de tror att de kan bemästra även ett jätteskalv. Kan man bygga skyskrapor som kan svaja flera meter åt varje sida utan att rasa så kanske man kan bygga kärnkraftverk som klarar allt?
Pest och kolera
Hur ska man annars tolka det faktum att Japan har 55 kärnreaktorer och planerar ytterligare 14. Varav ett antal ligger i den mest utsatta landsänden.
– Man kan ifrågasätta varför man bygger reaktorer överhuvudtaget på östra sidan där tsunamirisken är stor, säger Reynir Bödvarsson. På västra sidan är den inte alls lika farlig.
Att man ändå valt att göra det beror förmodligen på att kärnkraftverk inte ska ligga i tätbefolkade områden men att man ändå inte vill vara för långt från konsumenterna.
Japan står inför ett ständigt val mellan pest och kolera. Man har en stor befolkning på över hundra miljoner invånare som ska förses med el men man har ingen olja, ingen gas. Satsningen på kärnkraft är ett sätt att minska landets oljeberoende. Ett medvetet val med riskerna för en kärnkraftskatastrof i bakhuvudet.
Klimathotet
– När man bygger kärnkraftverk tar man i sina analyser även hänsyn till osannolika händelser, säger Anders Hallman, utredare på Strålsäkerhetsmyndigheten. I det här fallet har antingen något väldigt osannolikt inträffat eller så har man inte dragit de rätta slutsatserna av sina analyser.
Kärnkraften har de senaste åren gått mot en renässens i ljuset av klimathotet. Beroende på hur den hotande härdsmältan i Japan utvecklas kommer många länder att ta sig en ny funderare.