Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Därför vill USA inte att Bahrain ska falla

Västvärlden har blundat för övergrepp för att säkra oljetillförseln

USA:s femte flotta är stationerad i Bahrain.

Demokratiaktivisterna i Bahrain har inte bara kung Hamad bin Isa al-Khalifas militär att kämpa emot.

Varken USA eller övriga Gulfstater vill se regimen falla.

Ett maktskifte i mini ö-riket skulle tippa den maktpolitiska balansen i hela regionen.

USA har sin femte flotta stationerad i Bahrain. Den har flera uppgifter.

Det är från hangarfartygen i Bahrain som den amerikanska militären i Afghanistan kan kalla in flygstöd för hårt ansatta trupper. De kan även användas på uppdrag i Irak.

Flottan finns också där som en ständig påminnelse för Iran att supermaktens muskler inte är långt borta ifall prästdiktaturen tänker försöka skaffa kärnvapen.

Flottbasen kallas av den amerikanske försvarsexperten Michael Rubin för "USA:s viktigaste strategiska tillgång i Persiska Viken".

Om sunniregimen i Bahrain faller är det troligt att majoriteten av shiamuslimer tar makten. De är nära lierade med Iran vilket nästan garanterat innebär att USA förlorar sin flottbas som man haft sedan Kuwaitkriget 1991.

Därför har vi inte hört några uppmaningar från Obama till kungen att införa demokrati. Bara plitskyldiga uttalanden av Hillary Clinton om att avstå från våld.

Invasion

En seger för ärkefienden Iran är också det sista övriga Gulfstater vill se. Minns hur wikileaks-dokument avslöjade att Saudiarabien pressade på USA för att bomba Iran.

När regimen i Egypten störtades rapporterade den Qatar-baserade satellitkanalen Al-Jazira entusiastiskt om folkets seger. Rapporteringen om revolten i Bahrain är klart nedtonad.

De olika kungadömena gick i går så långt att de hotade med en militär invasion för att hindra regimen i Bahrain att falla.

Kungahusen är oroliga att revolten ska sprida sig även till deras länder. I motsats till Bahrain har de gott om oljepengar och kan undanröja eventuellt ekonomiskt missnöje men bristen på demokrati och frihet är lika stor som i Egypten och Tunisien. Under ytan bubblar missnöjet, inte minst från islamistiska rörelser.

Flöda

Inte heller Europa har något intresse av instabilitet i området. Två tredjedelar av världens oljereserver finns i Mellanöstern. Minsta oro för att oljan inte ska fortsätta flöda som vanligt gör att oljepriset skjuter i höjden.

De senaste veckornas oro har redan fått priset att spränga hundradollarsvallen.

Västvärlden riskerar nu att få betala priset för att man i årtionden okritiskt stöttat de auktoritära regimerna runt Persiska Viken. Man har blundat för bristen på frihet och de ständiga brotten mot mänskliga rättigheter därför att stabila oljeleveranser varit viktigare.

Om revolten i arabvärlden sprider sig även hit riskerar väst att hamna på den förlorande sidan.