Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Faller Mubarak faller alla

Därför följer hela arabvärlden spänt utvecklingen i Egypten

Det är ingen slump att hela arabvärlden spänt följer vad som händer i Egypten.

Faller Hosni Mubarak ökar chansen för en dominoeffekt.

Då kan de odemokratiska regimerna i Nordafrika och Mellanöstern rasa ihop en efter en.

Egyptens president Hosni Mubarak.

Tunisien väckte hoppet. Men olikheterna med många andra länder i regionen var tydliga. Den tunisiska revolutionen går inte automatiskt på export.

Egypten är nyckeln.

Egypten är en stormakt.

President Hosni Mubarak har fram till nu ansetts som mer eller mindre omöjlig att störta. Inte bara för att han styrt landet i 30 år.

Han backas upp av en mycket stark polis- och säkerhetsapparat. De har haft järnkoll på människor som aktivt arbetat mot regimen. I viss mån har oppositionen tolererats men när de blivit för kaxiga har regimen låtit torterat dem i en förhörscell eller slängt dem i fängelse.

Stora summor

Landets starka militär har hittills tagit order av Mubarak och ingen annan.

I motsats till i Tunisien är det många egyptier som har mycket att förlora på om regimen faller. Mubarak har stöd av etablissemanget därför att han levererat ett slags stabilitet mitt i allt det auktoritära.

Egypten är också en oumbärlig allierad för USA i arabvärlden och har genom åren tagit emot stora summor i amerikanskt bistånd.

Det var till Kairo president Barack Obama reste när han skulle sträcka ut en hand till den muslimska världen. Utan ett välvilligt inställt Egypten blir en fred mellan Israel och palestinierna omöjlig.

Islamistisk

USA har inget intresse av att regimen försvinner när man inte vet vad som kommer istället. Fram till nu har den starkaste motkraften i landet varit det muslimska brödraskapet med en islamistisk agenda.

USA är inte ensamt om att känna oro för att de ska "kidnappa" det folkliga upproret och hjälpa till att föra islamister till makten runtom i regionen.

Lyckas det egyptiska folket störta en diktator med så många trumf på hand går ingen av de övriga arabledarna säker. En egyptisk revolt skulle bli en ännu större inspiration i regionen än den tunisiska.

Då ligger ledarna i Algeriet, Jordanien, Syrien och Jemen illa till. För att nämna några. I alla länderna är omkring hälften av befolkningen under 25 år och arga och frustrerade.

Blodbad

Kan 82-årige Hosni Mubarak hänga sig kvar vid makten?

Att helt stänga ner internet och sms tyder på stor nervositet i presidentpalatset.

Mycket beror på hur långt presidenten är beredd att gå för att bevara makten. Att han är beredd att låta polisen puckla på demonstranterna och genomföra massgripanden har han redan visat. Men vågar han låta säkerhetsstyrkorna öppna eld mot folket och riskera ett blodbad inför öppen ridå.

Eller är han beredd att gå med på så långtgående eftergifter att den folkliga vreden lägger sig?

Det är inte bara demokrati och frihet demonstranterna ropar efter. De vill ha jobb och löner det går att leva på.

Hur länge har de modet att trotsa Mubaraks hejdukar?