Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Elsa, Isabella

Kriget funkar inte - tänk nytt

Efter nio år av motgångar tror ingen längre på en militär seger över talibanerna

Finns det fortfarande någon som tror att kriget i Afghanistan går att vinna militärt?

Efter nio år av krig där motgångarna bara blivit värre och värre kan man tycka att det borde vara läge att pröva en ny taktik.

Inte ens de amerikanska militärer som leder kriget i Afghanistan tror längre på en seger. I bästa fall hoppas de kunna slå tillbaka talibanerna tillräckligt för att den afghanska armén ska kunna ta över när USA drar sig tillbaka.

Vilket säkert är en rätt realistisk bedömning.

Sett i backspegeln är Afghanistan en nästan värre katastrof än Irakkriget.

När talibanregimen störtades hösten 2001 var det afghanska soldater från Norra Alliansen som skötte jobbet. Men hjälp av bombflyg från USA och några hundra amerikanska specialsoldater. Reguljära trupper dök upp först efter kriget för att rensa ut resterna av talibaner och al-Qaida som tagit sin tillflykt till bergstrakterna som utgör gränsen mot Pakistan. Uppåt 20 000 man skötte det jobbet.

Kämpa

Men det gick inte så bra. Visserligen dödade USA mängder av fiender men ändå dök det hela tiden upp fler talibaner från koranskolorna i Pakistan, så kallade Madrasas och nya frivilliga saudier, jemeniter och andra utlänningar redo att kämpa på al-Qaidas sida.

Så USA och Nato skickade fler trupper för att kväsa motståndet som fortsatte att växa. Sådär har det hållit på. Även Sverige skickar fler soldater.

Nu finns det 150 000 trupper under Natos befäl. Kriget går inte bättre för det. Talibanerna flyttar hela tiden fram sina positioner. När svenskarna kom till Mazar-i-Sahrif-området fanns inte en taliban i sikte. Nu kryllar det av dem.

Skälen till det är många.

Drömmer

* Talibanerna är ingen regelrätt armé. Under perioder jobbar deras soldater på fälten eller smälter på annat sätt in i lokalbefolkningen. Precis som FNL i Sydvietnam på 60- och 70-talet. All erfarenhet visar att reguljära arméer har mycket svårt att möta denna typ av gerillakrigföring. Nato har fler soldater och är överlägset bättre beväpnade men de har inte i närheten av den motivation som finns hos talibaner och al-Qaida.

* Krigen i Irak och Afghanistan ses av många muslimer som orättfärdiga erövringskrig från USA och andra kristna stater. Radikala muslimer drömmer om att besegra supermakten precis som man på 80-talet tvingade Sovjetunionen att dra sig tillbaka från Afghanistan. Därför har talibanerna i praktiken ett närmast outsinligt förråd av "motståndsmän".

Dubbelspel

* Pakistan spelar ett dubbelspel. Samtidigt som man är USA:s allierade i kriget stödjer delar av den pakistanska maktapparaten talibanerna. De afghanska talibanledarna lever mer eller mindre öppet i exil i städer som Quetta och Karachi. Talibanerna får dessutom resväskor fulla med dollarbuntar från människor i Saudiarabien och Gulfstaterna som älskar tanken på en stat styrd av islam.

* Talibanerna är en politisk rörelse som vill upprätta en islamistiskt stat styrd på liknande sätt som under Talibanregimen 1996-2001. En politisk idé går inte att besegra med vapen.

Det sägs ofta att säkerhet är avgörande för att bygga upp Afghanistan. Nio år av utländsk närvaro har inte gett någon ökad säkerhet. Inte ens huvudstaden Kabul är längre en talibanfri zon.

Avslöjande

September var den blodigaste månaden hittills sedan Nato kom till Afghanistan. Förra året dödades 2 412 civila afghaner i kriget, enligt FN.

Med dagens läge bör det vara dags att testa något nytt. Inte därför att en svensk soldat tragiskt dödats utan på grund av erfarenheten av nio års misslyckat krig. Även om det varken är lätt eller finns någon garanti för framgång.

I någon mån har den processen redan inletts. I förra veckan avslöjade Afghanistans president Hamid Karzai att han i hemlighet inlett förhandlingar med moderata element inom talibanerna. Tanken är att ge talibanerna politiskt inflytande utan att för den skull gå tillbaka till att beslöja alla kvinnor, förbjuda flickskolor och låta den religiösa polisen göra comeback.

Säkrare

Kanske är det dags för en ny syn på säkerhet och biståndsarbete. Organisationer som Läkare utan gränser och Svenska Afghanistankommittén tycker det är säkrare att jobba utan skydd av Natosoldater.

Att dra bort trupperna från ena dagen till den andra är orealistiskt. Men allt fler länder är av uppfattningen att den internationella militära insatsen går mot sitt slut, om inget omvälvande sker. Kanada är på väg bort, liksom Holland och Italien. USA börjar dra tillbaka sina trupper nästa sommar.

Ingen tror längre på en militär seger.