Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Sarkozy utskälld av EU – och på hemmaplan

Massdeporteringen av romer kan explodera i presidentens knä

Nicolas Sarkozy är i knipa.

Bespottad av andra EU-länder för sina deporteringar av romer.

Utskälld på hemmaplan för att han vill höja pensionsåldern.

Bara ett och ett halvt år återstår till nästa presidentval.

Frankrikes president är tillräckligt fåfäng för att gilla att ständigt vara omtalad och pryda tidningarnas förstasidor. Men just nu är det inte många positiva ord han kan slicka i sig.

En skopa ovett av sällan skådat slag riktades i går mot honom och Frankrike av EU-kommissionären Viviane Reding. Hon kallade Sarkozys kampanj att utvisa romer som är EU-medborgare för ”en skam” och sa att EU inte har något annat val än att vidta rättsliga åtgärder mot Frankrike.

Hon jämförde utvisningarna med nazisternas deporteringar av judar under andra världskriget.

– Detta trodde jag inte att Europa skulle behöva bevittna igen, sa Reading som underströk hur topp tunnor rasande hon var genom att slå näven i bordet och ryta ”nu är det nog”.

Avslöjade dokument

Ilskan hängde ihop med att hon tidigare haft möten med franska ministrar som bedyrat att utvisningarna absolut inte är särskilt riktade mot romer. Någon dag senare avslöjade franska tidningar regeringsdokument som uppmanar myndigheterna att tömma och förstöra läger för ”resande”, det vill säga främst romer.

Frankrike försöker med andra ord medvetet föra EU-kommissionen bakom ljuset. Kommissionen ska se till att de 27 EU-länderna inte bryter mot EU:s regler. Alla länder diskriminerar romer i olika utsträckning med Frankrike har genom att avvisa över 15 000 tagit lika unik som diskutabel tätposition.

Den fria rörligheten för EU-medborgare är en av unionens grundpelare liksom kampen mot rasism och diskriminering.

Kritiska mot franska kampanjen

Reading är EU-kommissionär för mänskliga rättigheter. I och med hennes kraftfulla inhopp i debatten är det nästan garanterat att romernas situation blir en fråga på nästa EU-toppmöte. En rad länder, däribland Sverige, har varit kritiska mot den franska kampanjen.

Därmed kan Sarkozys valtaktik slå slint. Uträkningen var att massavvisningen av romer skulle bli en röstmagnet på hemmaplan och vända presidentens stadigt sjunkande popularitetssiffror. En tuff attityd mot all invandring var en framgångsrik taktik han använde som inrikesminister inför presidentvalet 2007.

Frågan är hur många extra röster det ger om Frankrike samtidigt pekas ut som skamligt och skurkaktigt av övriga EU-länder.

Deporteringarna riskerar att explodera i knäet på Sarkozy.

Ingen röstvinnare

Där ligger redan den känsliga frågan om att höja den allmänna pensionsåldern från 60 till 62 år. En höjning som Sarkozy med kraft ställt sig bakom och som i dag ska röstas igenom i parlamentet.

Planerna har väckt våldsamma protester och strejker den senaste tiden. Definitivt ingen röstvinnare för Sarkozy även om det ekonomiskt är svårt att argumentera mot en höjning när inget land i Europa har i ens i närheten så låg pensionsålder. Spanien och Tyskland har nyligen höjt till 67 år.

Som lök på laxen har Sarkozy de senaste dagarna tvingats läsa utdrag ur en biografi om hustrun Carla Bruni där hon framställs som en beräknande manslukerska som försöker konkurrera med Michelle Obama om titeln som världens mest omhuldade första dam. En konkurrens som enligt boken skapat fnurror på tråden mellan USA och Frankrike. Bruni är på väg att bli en politisk belastning för sin man.

Man kan inte påstå att Sarkozy har flyt just nu. Han får trösta sig med att mycket trots allt kan hända till valet 2012.