Oförminskad terror trots naturkatastrof
Terrorister och USA kör med dubbel strategi i drabbade Pakistan
Motsvarande hela Sveriges befolkning är i behov av akut nödhjälp.
Då tycker man att pakistanierna borde ha annat att pyssla med än att kriga.
Ändå fortsätter terrorn oförminskat.
En femtedel av Pakistan står under vatten. 20 miljoner människor är drabbade och nästan hälften av dessa behöver hjälp med mat, vatten och mediciner för lång tid framöver.
Översvämningarna orsakade av sällsynt kraftiga monsunregn är den största naturkatastrofen i Pakistans historia. Samhället är lamslaget men försöker ändå samla sig till en gigantisk räddningsoperation.
Världens hjälpvilja har sent om sider väckts. Miljonerna strömmar in och de utländska räddningsteamen bygger upp sina baser.
I tider av kris brukar människor lägga sina konflikter åt sidan för att rädda liv och egendom.
Startskott till fredsavtal
När tsunamin 2004 slog till mot Aceh-provinsen i Indonesien blev den samtidigt startskottet till ett fredsavtal mellan regeringen och rebellerna som i årtionden krigat för ett självständigt Aceh. Tsunamin gjorde slut på kriget.
Även i Sri Lanka fick katastrofens omfattning inbördeskriget att ta en paus.
I Pakistan finns inga sådana tendenser överhuvudtaget.
Visserligen gör armén en jätteinsats i räddningsarbetet men det är reservister och värnpliktiga som satts in. De ordinarie trupperna finns kvar i oförminskad styrka i Swat-dalen och andra delar där talibaner och andra islamska extremister är särskilt aktiva.
Hög profil
En rad islamistiska grupper har hög profil i hjälparbetet. De är välorganiserade och har i många fall varit mycket snabbare ute med hjälpen än regeringen. Något de hoppas i förlängningen ska ge ökat stöd hos befolkningen.
Vilket inte hindrar att de mest militanta fortsätter sprida död och förintelse bland befolkningen trots översvämningskatastrofen.
En sprängladdning i en moské i staden Wana dödade i går närmare 40 människor och skadade lika många. Dådet ledde inte till några höjda ögonbryn eftersom det bara var ännu ett i raden i det som blivit världens mest terrorhärjade land.
Dubbel strategi
Inte bara extremisterna kör med den dubbla strategin att hjälpa för att vinna politiska poänger och samtidigt fortsätta döda.
Ett amerikanskt förarlöst stridsplan, en så kallad drönare, dödade i går 20 människor i Norra Waziristan. Målet var ett hus som påstås ha varit tillhåll för talibaner.
Drönaren sköt även mot ett annat hus där tre barn och fyra kvinnor dödades. Några dagar innan dödades fler andra i en drönarattack.
Med andra handen skickar USA mängder av hjälp till Pakistan. Bland annat har man ställt sex helikoptrar från kriget i Afghanistan till förfogande för hjälparbetet. Många utsatta platser är bara möjliga att nå från luften.
Chock
Varför enar en katastrof i vissa länder men inte i andra?
Tsunamin var en plötslig tragedi som dödade över 200 000 människor bara i Aceh. Chocken satt i länge.
Översvämningarna har hittills ”bara” krävt 1 600 liv i Pakistan. En smygande, utdragen katastrof vars värsta följder kommer i kölvattnet av epidemier och sjukdomar.
Pakistans Sverigeambassadör Nadeem Riyaz ser också andra skäl.
– I Pakistan finns inga möjligheter till försoning, berättar han för mig. Extremisterna försöker tvinga människor till ett liv de inte vill ha. De vill införa stränga sharialagar. Sådana människor går inte att förhandla med.
Därför tvingas Pakistan utstå både terrorism och naturkatastrof på en och samma gång.