Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tobias, Tim

Svanberg kan inte ducka längre

Att träffa Obama blir som att få en utskällning av rektorn

Om inte Carl-Henric Svanberg minns hur det var att bli kallad till rektorn för ett allvarligt samtal så får han en påminnelse på onsdag.

Då kommer Barack Obama att ta honom i örat.

Mötet blir första gången som presidenten träffar BP:s högsta chefer sedan oljeplattformen Deepwater Horizon exploderade för snart två månader sedan.

För Svanbergs del innebär det att han tvingas ut i rampljuset. Han kan inte ducka längre eller gömma sig bakom BP:s VD Tony Hayward.

En kallelse till ett möte i Vita Huset går inte att tacka nej till. Även om BP säger att de tänker ge besked "i sinom tid" ifall Svanberg tänker närvara.

Hittills har Svanberg hållit extremt låg profil och låtit Hayward ta de värsta smällarna.

Intrycket är att den förre Ericsson VD:n till varje pris vill försöka undvika att bli förknippad med den kanske värsta miljökatastrofen i USA:s historia.

Öga mot öga

Vartefter tiden gått utan att BP lyckats täppa till läckan så har Obama höjt tonen mot bolaget. Häromdagen svarade han på en direkt fråga från en journalist att han sparkat BP:s VD om han kunnat. Rätt grovt för att komma från USA:s president.

Att han skulle vara så burdus öga mot öga med Svanberg är inte troligt. Ändå kan Svanberg räkna med att få sina fiskar varma. Obama kommer att kräva besked om varför BP inte gör mer för att stoppa oljan från att spruta ut 1 500 meter under vattenytan. Han kommer garanterat också begära att Svanberg ser till att BP förbättrar säkerheten inför framtiden. Något sånt här ska aldrig få hända igen.

Precis som Svanberg är även Obama hårt pressad av oljeläckaget. I nuläget överskuggar oljekatastrofen allt annat han gör. I förlängnignen kan den hota hans omval 2012.

Dubbelt så stort

Därför måste det synas att presidenten är beredd att ställa de ansvariga till svars. Och även om Svanberg som rätt nytillträdd BP-ordförande personligen inte kunde ha gjort mycket för att avvärja katastrofen är det han som bolagets högste företrädare som måste ta sitt ansvar och visa handlingskraft.

Hittills har det väldigt mycket sett ut som BP försökt mörka allvaret i utsläppet. Bolaget har från första början angett alldeles för låga tal. BP siffror går helt enkelt inte att lita på.

För varje ny beräkning som regeringens experter gör ökar utsläppets omfattning.

Den senaste tyder på att utsläppet är dubbelt så stort som tidigare sagts. Vi talar i ett "worst case scenario" om ett dagligt utsläpp på åtta miljoner liter. Totalt över 400 miljoner liter fram till i dag.

Kompensation

I så fall världens värsta oljeutsläpp hittills. Som jämförelse; Exxon Valdez i Alaska var tidigare den värsta oljekatastrofen i USA. Det läckande hålet i Mexikans Golfen släpper ut olja motsvarande en Exxon Valdez-katastrof var femte dag.

Trots att BP nu hävdar att de lyckas samla upp en del av oljan efter att man lyckats fästa ett nytt rör i hålet så är det fortfarande stora mängder som läcker ut.

Svanberg och hans företag ligger illa på fler sätt. Kraven på kompensation kan hota bolagets fortlevnad. Hittills har katastrofen kostat BP dryga tio miljarder kronor. Innan allt är över har den siffran mångdubblats.

Finansexperter har räknat ut att BP har råd att betala 120 miljarder kronor utan att företagets fortlevnad äventyras. Men det är inte säkert att kraven stannar där.

Dessutom har bolagets aktiekurs halverats sedan oljeriggen brann. Snart blir det attraktivt för något annat bolag att köpa upp BP.

Då får nog Svanberg se sig om efter ett nytt jobb.