Facebook och Youtube förbjuds i Pakistan
Internetcensur allt vanligare - ny Muhammedkris under uppsegling
Internet revolutionerade yttrandefriheten i många slutna länder.
Men fler och fler regimer slår tillbaka.
Som youtube- och facebookförbudet i Pakistan visar.
Utlösande faktorn var en grupp på facebook som uppmanade människor att skicka in karikatyrteckningar av profeten Muhammed. Aktionen var en protest mot en islamistisk grupp som utfärdat hot mot skaparna av TV-serien South Park där Muhammed tecknades iförd en björndräkt.
Facebookgruppens uppmaning ledde till demonstrationer och flaggbränningar i Pakistan.
En repetition av den danska Muhammedkrisen 2005 fast i mindre skala.
Än så länge är kanske bäst att tillägga.
En domstol beordrade att facebook i Pakistan skulle stängas av med motiveringen att innehållet var "oislamskt". I dag blockerades Youtube där några av karikatyrteckningarna förekom. Avbildningen i sig betraktas av muslimer som en hädelse.
Förbuden ska gälla maj månad ut.
Ogillas
Myndigheterna har lärt sig hur man snabbt stoppar sajter vars innehåll ogillas.
Pakistan är långtifrån ensamt om att försöka strypa nätets flöde.
Kina är världsmästare i censur på nätet. Tiotusentals nätpoliser scannar kontinuerligt nätet och blockerar sidor så fort något "förbjudet" dyker upp.
Sökmotorer som vill operera från Kina måste underkasta sig de kinesiska censurreglerna. Den som skriver in Himmelska Fridens torg få exempelvis inte upp några träffar om massakrerna mot kinesiska demokratiaktivister i juni 1989.
Kina kräver ibland att få ut e-mejladresser till människorättskämpar.
Skjuts ihjäl
Turkiet, Thailand, Indonesien och Marocko är andra länder som tidigare blockerat tillgången till bland annat Youtube.
Allt fler regimer har insett "faran" med nätet. Hur politiskt oppositionella använder nätet för att sprida sitt budskap både inom och utanför landet.
Utan internet hade det varit mycket svårt för omvärlden att följa demonstrationerna mot regimen i Iran efter fuskvalet förra sommaren. Via nätet spreds mobilfilmen som visar hur en ung kvinna skjuts ihjäl på gatan över hela världen. Neda blev snabbt en kraftfull symbol för motståndskampen.
Ganska snart började regimen strypa nätet i samband med stora demonstrationer. Allt för att försöka mörklägga förtrycket.
Censur
Färskaste exemplet är Thailand där ren censur återinförts för alla medier. TV visar bilder på flaggviftande och glada thailändare. Tidningarna måste underkasta sina artiklar förhandsgranskning. Facebook och twitter har stoppats temporärt flera gånger.