Obama och Messi – lika som bär
Efter hälsovårdsreformen har det mesta gått presidentens väg.
President Barack Obama och fotbollstjärnan Lionel Messi har en sak gemensamt just nu.
Båda befinner sig i "zonen".
Inte sedan smekmånaden 2009 har Obama visat sådan form.
Sedan Obama fick igenom sin hälsovårdsreform har det mesta gått hans väg. Precis som Messi som öser in mål för sitt Barcelona är Obama i det tillstånd som många idrottsmän kallar "zonen". Ett tillstånd då nästan allt lyckas utan att man egentligen anstränger sig.
Plötsligt har vi fått se lite av den Obama som visade upp sig i valrörelsen och tog många med storm. Och som inledde sin sejour i Vita Huset med en rivstart.
Självförtroendet är tillbaka. Han har kommit in i jobbet och hittat sin roll.
Han vågar sticka ut hakan som när han trotsade Israellobbyn och satte premiärminister Netanyahu på plats under dennes besök i Vita Huset.
Slickar såren
Nu är det Obama som sätter agendan. Motståndarna slickar fortfarande såren efter hälsovårdsomröstningen.
Kanske beror den starka dagsformen också på att Obama den senaste tiden fått ägna sig åt en fråga som han verkligen brinner för, en kärnvapenfri värld.
I förra veckan skrev han på det första nedrustningsavtalet med Ryssland på över 20 år. Bara några dagar efter att han lagt fram USA:s nya kärnvapenstrategi där han lovar att inte utveckla några nya vapen.
Senaste två dagarna har han stått värd för ett banbrytande toppmöte om hur terrorister ska hindras från att få tag på kärnvapen och kärnmaterial.
Under toppmötet har Obama mötts av idel lovord.
Obama tänker
Ryssland president Medvedev erkände i en TV-intervju att han tyckte det var intressant och givande att umgås med Obama. En man "som tänker innan han talar". Utan att nämna några namn gjorde Medvedev klart att det var en helt ny upplevelse efter att tidigare ha umgåtts med George W Bush.
Statsminister Fredrik Reinfeldt berömde Obama för att "skapa politisk energi" som ger resultat.
Obama kunde glädja sig åt en framgång direkt när Ukraina meddelade att man "skrotar" allt sitt höganrikade uran. Något USA försökt få landet att göra i tio år. Höganrikat uran är relativt lätt att smuggla och perfekt för terrorister som vill tillverka en hemmagjord atombomb. Uranet är vida spritt och förvaras på många platser under allt annat än trygga omständigheter.
Banbrytande
Toppmötet är ett perfekt forum för den resonerande Obama. Ingen förväntar sig några banbrytande beslut som leder till en kärnvapenfri värld. Målet ligger helt enkelt för långt bort. Däremot har Obama kunnat agera väckarklocka. Han har lyckats förändra den traditionella synen från att det är staters innehav av kärnvapen som är den stora risken till att den verkliga faran är terrorister som inte bryr sig om vare sig avskräckning eller vedergällning.
Presidenten har också utnyttjat toppmötet för att trycka på framförallt Ryssland och Kina att gå med på sanktioner mot Iran ifall regimen där inte avslutar sina försök att skaffa sig kärnvapen. Även där verkar han ha nått viss framgång.
För första gången verkar Kina kunna tänka sig skärpta sanktioner.
Några snygga finter till och stänkare i krysset och Obama kan börja hoppas på omval 2012.