Spänt när valresultat offentliggörs
Inget av de stora blocken accepterar stillatigande en valförlust
Oavsett vem som i dag utropas till segrare i Irakvalet finns det risk för förnyat våld.
Förloraren kommer att ifrågasätta resultatet.
Det tar månader innan Irak får en ny regering.
De tre veckor som gått sedan irakierna gick till valurnorna har kantats av bråk om resultatet som offentliggörs i dag.
Varje val där det tar så lång tid att räkna rösterna inbjuder till anklagelser om fusk och mygel.
Inget av de stora blocken kommer stillatigande att acceptera en förlust. Den som utropas som segrare får första tjing att försöka bilda en regering.
Sittande premiärministern Nouri-al-Maliki begärde att samtliga röster skulle räknas om i samma ögonblick som han fick indikationer på att han inte skulle stå som segrare.
Skjutas upp
I går begärde inrikesministern att offentliggörandet av valresultatet skulle skjutas upp i avvaktan på en omräkning. Med argumentet att upprörda människor annars kunde tänkas ta till våld.
Valkommissionen har hittills stått emot alla krav på omräkning.
Däremot har man efterhand släppt vissa resultat för att ge alla en fingervisning om vart det lutar. Vilket är svårt eftersom det verkar vara otroligt jämt. Inget parti får en egen majoritet.
Därmed är det nästan garanterat att det tar lång tid innan en ny regering finns på plats. Förra regeringen tog sex månader att föda fram.
Partierna har ägnat de senaste veckorna åt att samtala med gamla vänner och fiender i ett försök att hitta allianser som kan föra dem till makten.
Krossa
Al-Maliki har haft möten med företrädare för den radikale och antiamerikanske prästen Muqtada al-Sadr. Samme man som han tidigare gjort sitt bästa för att krossa. Sadristerna har utvecklats från en fruktad väpnad milis till en mäktig politisk rörelse men starkt stöd bland fattiga shia-muslimer. Med Sadrs parlamentsledamöter i ryggen skulle al-Maliki öka sina chanser att kunna sitta kvar.
Häromdagen träffade al-Maliki dessutom presidenten Jalal Talabani. En gest för att försöka försäkra sig om kurdernas stöd.
Något även al-Malikis främste rival om premiärministerposten vill göra. Ayad Allawi reste norrut för att träffa ledare för de kurdiska partierna.
Makten viktigast
Politik i Irak handlar väldigt lite om ideologi och sakfrågor. Men väldigt mycket om att få makten i sin hand.
Shiamuslimerna kommer att dominera vilken regering det än blir. Det intressanta för landets stabilitet blir i vilken utsträckning minoriteten sunnimuslimer får något att säga till om. I valet förbjöds flera hundra sunnimuslimska kandidater att delta efter anklagelser om samröre med Saddam Husseins baathparti.
Stängs sunnis ute från politiskt inflytande är risken stor att de åter gör gemensam sak med al-Qaida i Irak.
Och om ett halvår ska de stridande amerikanska förbanden ha lämnat Irak.