Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tobias, Tim

Nato-chef lovar 7000 nya soldater till Afghanistan

"Ett inte helt sanningsenligt dribbel med siffror"

Natochefen Anders Fogh Rasmussen får det att låta som Nato bidrar med 7000 nya soldater till Afghanistan.

Ett, vill jag påstå, inte helt sanningsenligt dribbel med siffror.

Färske Natochefen är mån om att vara duktig pojke och få ihop de 10 000 extra soldater som Barack Obama vill se att USA:s allierade bidrar med. Själv beslöt ju Obama i veckan att skicka ytterligare 30 000 amerikanska soldater till Afghanistan för att knäcka talibanerna.

Sedan dess har Rasmussen suttit fjättrad vid sin telefon och tokringt ledare runtom i världen för att pressa dem att bidra med fler soldater. Även USA har ringt runt och tryckt på.

Böjer på sanningen

I dag höll Nato utrikesministermöte i Bryssel och Rasmussen var snabb med att basunera ut att Nato minsann skulle få ihop minst 7 000 extra soldater till Afghanistan.

För att få den matematiken att gå ihop var han tvungen att böja lite på sanningen.

En rad länder har sedan tidigare beslutat att utöka sin närvaro. Dit hör Sverige som skickar 125 soldater extra. Något som bestämdes långt innan Obama höll sitt tal.

Storbritannien skickade 900 soldater som en förstärkning inför de afghanska valet. De var på plats den 1 augusti. Ändå räknar Rasmussen in dessa i sin siffra på 7 000 extra soldater.

I själva verket bidrar britterna med "bara" 500 man extra som ett direkt svar på Obamas vädjan.

Ett antal andra länder sände också extra trupper inför det afghanska valet.

Minus räknas inte

– Jag tror många länder går tillbaka till den 1 augusti när de räknar hur många soldater de bidrar med, säger Sveriges Nato-ambassadör Veronika Wand-Danielsson som var med på delar av mötet i dag.

Några av de enskilt störste bidragsgivarna är inte ens med i Nato. Georgien är villigt att skicka över 900 soldater. I hopp om att det ska öka deras chanser att få bli Nato-medlem.

Matematiken blir ännu krångligare när länder som Kanada och Nederländerna istället planerar att dra tillbaka tusentals soldater. En minuspost Rasmussen inte räknat in.

Mest noterbart är kanske vilka länder som inte finns med på listan. Varken Tyskland eller Frankrike bidrar. De vill inte ge något besked före en planerad internationell konferens om Afghanistan i London i slutet av januari.

Vad är min poäng med denna sifferexercis?

Ljumt intresse

Svårigheten att få ihop 10 000 verkligt nya soldater visar hur ljumt de allierades intresse är för att ställa upp i Afghanistan. Många hade i själva verket börjat fundera över om det inte började bli dags att dra tillbaka sina styrkor efter åtta år av krig där hoppet om en positiv utgång minskat för varje år.

Trycket från de egna väljarna har ökat i takt med att säkerhetsläget förvärrats. Fuskvalet i augusti ökade inte entusiasmen.

Nato vill gärna sända ut signalen att man nu mangrant ställer upp bakom USA för att fixa problemen i Afghanistan.

Vilket inte är helt sant.