Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Ny valomgång i Afghanistan efter massivt valfusk

Vad säger att det inte blir precis samma sak den här gången?

Bra att det blir en ny valomgång i Afghanistan.

Men hur ska man undvika samma massiva fusk den här gången?

Två månader tog det för Afghanistan från valdag tills nån slags resultat.

Bara det är en skandal.

När resultatet kom var domen hård. Fusket i första omgången var så omfattande att en säker seger för sittande presidenten Hamid Karzai slutade med att han fick mindre än hälften av rösterna. Över en miljon röster ogiltigförklarades.

Ny valomgång

Karzai är inte glad med accepterar efter amerikanska påtryckningar en ny valomgång.

En andra omgång mot utmanaren Abdullah Abdullah behövs om något slags förtroende för den bräckliga afghanska demokratin ska kunna återupprättas.

Men risken är att det blir "more of the same".

Precis som i första omgången finns alldeles för få oberoende observatörer på plats för att garantera att det blir rent spel.

Systematiskt fusk

Inte heller finns det något skäl att tro att det omfattande och systematiska fusket från första omgången skulle försvinna. Karzais anhängare sitter på inflytelserika positioner och vet att deras jobb hänger löst om Karzai förlorar.

Vad säger vanliga afghaner? Vågar de gå till valurnorna en gång till?

I augusti hotade talibanerna att döda eller lemlästa alla med vallokalernas bläck på fingrarna. Då visade det sig i det stora hela vara ett tomt hot. Hur kommer talibanerna att agera den här gången?

För västvärlden är ett juste val viktigt. Faller den afghanska demokratin ihop så rasar även huvudargumentet för den utländska truppnärvaron, den amerikanska undantagen.

Vad ska de göra där om det inte finns en demokrati att skydda?

Då återstår bara västvärldens "själviska" argument att skydda sig mot framtida terrordåd genom att krossa al-Qaida och talibanerna.