Olydiga irländare tvingas rösta en gång till

Inte säkert att ett ja verkligen blir ett ja i slutändan

Vad göra om väljarna inte röstar "rätt"?

Hålla ett nytt val så klart.

Och skrämma dem att rösta ja.

Folkomröstningen på Irland i dag om ja eller nej till EU:s nya grundlag är bevis på ett av EU:s största problem, det demokratiska underskottet.

Regeringschefer och EU-byråkrater försäkrar hela tiden att det är folken som bestämmer hur mäktigt och övergripande EU ska bli. Att de verkligen lyssnar till gräsrötternas synpunkter.

I praktiken skulle de inte höra något ens om de fick hörapparat.

När makten väl bestämt sig för att utvidga EU eller öka dess makt drabbas höjdarna av tunnelseende. De som är emot begriper inte sitt eget bästa och ska övertygas.

Irländarna hade fräckheten att för drygt ett år sedan rösta nej till Lissabonfördraget, EU:s nya grundlag. Istället för att acceptera utgången så tvingas de nu rösta en gång till.

Tajmingen är perfekt för att få önskat resultat. Den ekonomiska krisen har skrämt upp irländarna så att de nu troligen röstar ja. För säkerhets skull målar politikerna upp skräckscenario vid ett nej.

Här är några saker som händer om det mot förmodan blir ett nej.

Kaos i Bryssel. EU-chefen Jose Manuel Barroso ska tillsätta en ny EU-kommission, EU:s regering. Det blir svårt när man inte vet vilken grundlag som ska gälla.

Stopp för nya medlemsländer. Turkiet och Island får sitta en bra stund till i väntrummet innan det ens kan bli tal om medlemskap. Kroatien stupar på mållinjen. Den nuvarande "grundlagen", Nicefördraget, tillåter inte fler än 27 medlemsländer.

Nya höga topposter fryser inne. EU får ingen "utrikesminister" eller "president".

EU-länder måste sätta sig ner och ta en allvarlig funderar på hur de ska gå vidare. Har EU nått så långt i överstatlighet som medborgarna kan acceptera? Eller går det att snickra ihop en ny grundlag och försöka få igenom den.

Vad händer om Irland röstar ja? Är det bara att korka upp champagnen då?

Nej, det finns andra hinder.

Viktigaste bromklossen är Tjeckien. De har sagt ja till Lissabonfördraget i en folkomröstning. Dessutom har parlamentet godkänt det. Ändå vägar presidenten Vaclav Claus att skriva på fördraget. Utan hans namnteckning kan det inte träda i kraft.

Trycket ökar enormt vid ett irlänskt ja men Klaus är en egensinnig herre som är både envis och EU-skeptiker.

Saken kompliceras av att ett antal tjeckiska senatorer på nytt anmält Lissabonfördraget till landets konstitutionsdomstol som måste pröva om de överensstämmer med tjeckisk grundlag. Det kan ta några månader.

Troligast är dock att ett irländskt ja verkligen resulterar i att den nya grundlagen antas. Då händer följande.

Slagsmål om toppjobben som EU-kommissionär. Varje land får en kommissionär.

EU reformeras. Ländernas vetorätt begränsas. De nationella parlamenten och EU-parlamentet får ökat inflytande.

Polisiära och straffrättsliga frågor blir överstatliga.

EU får en utrikesminister och en president.

Möjligt att ta in nya medlemmar.

Irländarna har mångas öde i sin hand. Är de tillräckligt uppskrämda för att rösta "rätt" den här gången?

ANNONS