Khamenei slåss för att överleva

Att bli osams med denne man är klart ohälsosamt.

Översteprästen Ali Khamenei har ensam mer makt än alla andra iranska institutioner tillsammans.

Ändå slåss han i dag för sin politiska överlevnad.

Den demonstranterna protesterar mot är inte främst president Mahmoud Ahmadinejad som blev omvald i vad som tycks vara ett fuskval.

Iranierna är trötta på den religiösa makt som i detalj styr deras vardagsliv och begränsar deras frihet. Den makt som utgår direkt från Ali Khamenei.

Han gjorde dessutom misstaget att utropa Ahmadinejad till segare bara några timmar efter att vallokalerna stängt, långt innan alla röster kan ha räknats.

Bröt mot reglerna

Därmed bröt Khamenei mot en av grundreglerna för sin post, att stå över det politiska käbblet.

Även om Iran har ett visst mått av demokratisk fernissa är Ali Khamenei så nära en allsmäktig diktator det går att komma.

Genom åren har han visat att han inte tvekar att låta avrätta regimmotståndare i hundratal.

Men nu vacklar han.

Rykten gör gällande att högste ledarens hälsa är vacklande. För några år sedan visade han sig inte offentligt på flera veckor, inte ens vid den stora eidfesten.

Redan 1981 utsattes han för ett mordförsök. En bomb låg gömd i en bandspelare intill honom. Efter det kan han inte längre använda sin högra arm.

Khomeinis student

Khamenei utsågs till överstepräst 1989 sedan ayatolla Khomeini, den islamska republikens grundare, avlidit. Han fick jobbet trots att han inte hade tillräckligt hög prästutbildning. Det räckte att han var en av Khomeinis studenter på prästakademin och senare en av hans närmaste förtrogna.

Posten som president 1981 var en bekräftelse på de nära banden. Intressant är att han under denna tid befann sig i konstant fejd med Mir Hossein Mousavi.

Då premiärminister, nu förlorande presidentkandidat.

Khamenei var så irriterad på Mousavi (som han tyckte var för mycket vänster) att hans första åtgärd som högsta höns var att avskaffa premiärministerposten.

Tvång att bära slöja

Khamenei tillhör de konservativa som med alla medel vill upprätthålla Iran som den prästdiktatur landet varit sedan shahen störtades 1979.

Han är emot nästan alla lättnader i de religiösa reglerna.

Han vill ha fortsatt tvång för kvinnor att bära slöja, hijab. Han är emot ökad frihet både för individen och pressen.

Avgörande val

På ett enda område framstår han som modern. Han var bland de första islamska ledare som godkände stamcellsforskning och kloning. Han ser vetenskapen som nödvändig för ökat välstånd.

Nu står Ali Khamenei inför ett avgörande val. Ska han sätta in revolutionsgardet mot demonstranterna eller inte? De 19 officiellt döda hittills är bara början om han på allvar känner sin makt hotad.