Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Är 40 döda om dagen ok?

Våldet minskar Men något slut på kriget är inte i sikte. President Bush försvarade i?går invasionen av Irak, trots oerhörda kostnader i människoliv och pengar. Foto: DAVID FURST/AFP, KIMBERLY WHITE/AFP och CHUCK HAUPT/AP

Det sägs att läget i Irak numera är rätt ok.

Visst, om 40 döda civila om dagen är ok.

President Bush fortsätter att hävda succé. När fiaskot är så synligt för alla.

Ändå minskar våldet fem år efter invasionen. Vad beror det på?

Viktigaste skälet är att USA betalar tidigare Saddamtrogna sunnimuslimska milisgrupper för att bekämpa al-Qaida.

USA:s ökade truppnärvaro?–?”the surge”?–?har gjort det svårare att genomföra attentat. Dessutom har Muqtada al-Sadrs shiamuslimska Mehdiarmé iakttagit en vapenvila.

Är det värsta över nu?

Inga garantier finns för att våldet inte ökar igen. Tänk på att dagens ”låga” dödstal i själva verket är långt högre än under de två första åren efter ockupationen. 2007 var faktiskt året med högst dödstal för amerikanerna, 901 döda.

Tidningen Independent har räknat ut att Irak skakas av självmordsbomber två dagar av tre.

När vicepresident Dick Cheney i måndags skulle se den ”fenomenala förbättringen” av säkerhetsläget dödades 60 personer i bombattacker.

Är Irak i dag en demokrati?

Irakisk demokrati är som en enbent utan kryckor.

På pappret finns en demokratiskt vald regering och ett parlament. I praktiken har politikerna visat en skrämmande oförmåga att komma överens i avgörande frågor för en framtida maktdelning mellan de tre folkgrupperna, exempelvis hur oljeinkomsterna ska delas upp.

El och vatten måste de väl ha lyckats fixa på fem år?

Nix. Strömmen är på någon timme per dag. Nästan hälften av landets invånare saknar rent vatten. Sjukvården är i ett långt framskridet stadium av förfall. Ingen bättring är i sikte.

Fast oljan har väl börjat flöda igen?

USA:s plan var att Irak i praktiken själv skulle betala för kriget med sin oljeexport. Fortfarande ligger produktionen under nivån före kriget. Utländska oljebolag vågar inte sköta utvinningen av rädsla för attacker. Iraks bristande export bidrar till att plåga världsekonomin med ett rekordhögt oljepris.

Hur länge till pågår kriget?

Beror på vem som vinner presidentvalet i USA. Både Hillary och Obama har lovat att snabbt inleda ett tillbakadragande. Räkna inte med att de verkligen håller det löftet. Vinner McCain kan vi få se en ökning av antalet soldater. Oavsett vilket är Irakkriget inte över på många år än.

Har världen blivit säkrare?

Definitivt inte. Taktiken med självmordsbombningar har spritt sig till Afghanistan och Pakistan. Muslimsk fundamentalism har i kriget fått en ständigt kokande gryta att ösa nytt hat ur.

Hur mycket har krigs­äventyret kostat?

Omätbart i mänskligt lidande. I pengar räknat hittills 800 miljarder dollar (4? 800 miljarder kronor). Slutnotan när kostnader för vård av alla skadade amerikaner tas med hamnar enligt Nobelpristagaren Joseph Stiglitz på 3?000 miljarder dollar.

Möjligen kunde de ha spenderats bättre.