Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Maktdemonstration av USA Bombflyg i kinesisk flygzon

Ökad risk för konfrontation mellan stormakterna

Med en handfast maktdemonstration klev USA in på Japans sidan i konflikten om några omstridda öar.

Amerikanska bombplan flög genom en kinesisk flygzon utan att ge sig tillkänna.

En signal om att risken för en konfrontation mellan de två stormakterna ökar.

För några dagar sedan deklarerade Kina att man utökat det luftrum där man kräver att utländska flyg ska identifiera sig, en så kallad Air defence identification zone. Den utökade zonen omfattar den omstridda ö-gruppen Senkaku, som Kina kallar Diaoyu. Ett antal i stor sett obebodda klippformationer som lett till flera allvarliga incidenter mellan Japan och Kina det senaste året.

I går markerade USA att man inte tänker acceptera den utökade kinesiska zonen. Det skedde genom att två amerikanska bombplan av modell B-52 under mer än en timme flög genom det aktuella luftrummet utan att i förväg meddela Kina eller ge sig tillkänna under flygningen.

USA har "noll intentioner" att följa Kinas nya regler.

– Den kinesiska politiken är onödigt inflammatorisk och har en destabiliserande inverkan på regionen, säger Vita husets talesman.

Utmanar Kina

Det är veterligt första gången som USA på det här sättet utmanar Kina militärt sedan konflikten om de aktuella öarna blossade upp igen. Budkapet är att USA kommer att ställa upp på Japan sida ifall Kina på något sätt försöker inta ögruppen. Eftersom Japan ingår i det amerikanska kärnvapenparaplyet över Fjärran Östern är det en kraftfull demonstration.

Kinas ensidiga utökning av sin flygzon i Östkinesiska sjön är ännu ett tecken på att Peking spänner sina militära muskler och vill stärka sin stormaktsstatus. Man vill skrämma omvärlden och visa att Kina menar allvar med sina krav på de aktuella öarna och ett antal andra omstridda ö-grupper i regionen.

Senaste dagarnas händelser innebär inte att USA och Kina står på randen till en väpnad konflikt. Men de innebär att spänningen höjs ytterligare några snäpp. Kina och Japan har redan fäktats de senaste månader när Kina skickat militärfartyg till Senkakuöarna och Japan svarat med att skicka upp stridsflyg.

Även Japan och Sydkorea trotsar Kinas nya flygregler.

Högljudd retorik

Den verbala retoriken är ännu mer högljudd. Lyssnar man bara på den skulle man tro att länderna redan är i krig med varandra.

Tuppfäktning av den här sorten ökar alltid risken för att det ska bli konfrontation på allvar. Till slut är retoriken så uppskruvad att ingen vill tappa ansiktet genom att backa.

Skälet till detta enorma intresse för några karga öar är de stora fyndigheter av gas och olja som tros finnas på havsbotten. Både Kina och Japan är i stort behov av egna energikällor. Japan har stängt alla sina kärnkraftverk och Kina behöver energi för att fortsätta utvecklas ekonomiskt.

President Obama har länge sagt att han vill flytta fokus i USA:s utrikespolitik från Mellanöstern till Asien. Speciellt har han lagt sig vinn om att få goda personliga relationer med Kinas nye president Xi Jingping. Vad Obama minst av allt vill ha är en öppen konfrontation mellan Kina och Japan. Med bombplanen hoppas USA att dämpa de kinesiska ambitionerna i området.