Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Militären vill ha makt - inte demokrati

Därför har de forna hjältarna förvandlats till massmördare

Egyptens militär är inte intresserade av demokrati och frihet.

Deras agerande styrs av en helt annan agenda.

De vill behålla makt och inflytande.

Aftonbladets Wolfgang Hansson.

Efter militärens hjälteroll när diktatorn Hosni Mubarak störtades i februari 2011 verkar omvärlden ha burit på en naiv tro att militärens är en osjälvisk bundsförvant på vägen mot ett demokratiskt Egypten.

Därför blev chocken stor när militären senaste veckan anställt massakrer på civila.

Hur kunde hjältarna plötsligt förvandlas till massmördare?

När militären hjälpte till att störta Mubarak var det för att han var en förbrukad kraft. Militärledningen insåg att de inte kunde fortsätta styra med honom som frontfigur. Genom att göra sig av med diktatorn fick de folkets kärlek men kunde ändå fortsätta som spindeln i nätet. Bara ett fåtal personer har ställts inför rätta för brotten mot mänskliga rättigheter under Mubaraks 30 år vid makten.

Överraskning

Problemen började på allvar när Mursi på ett bräde tog ifrån militären deras maktbefogenheter för ett år sedan. Till en början verkade det som militären togs med överraskning och tyst accepterade sitt öde. Men bakom kulisserna fortsatte den sedan årtionden pågående bittra kampen mellan generalerna och islamisterna i det muslimska brödraskapet.

När Mursi trots folkets motstånd försökte driva igenom brödraskapets starkt religiöst färgade agenda såg militären chansen att återta sin maktställning. Den här gången visade de upp ett helt annat ansikte än under den arabiska våren. Då sa generalerna att de aldrig skulle öppna eld mot folket. Nu anställde de massmord i stor skala.

Tidigare i dag gjorde militärens starke man El-Sisi klart att det är hårdhandskarna som gäller framöver.

– Vi kommer att slå tillbaka med full kraft.

Den här gången tänker militären inte låta islamisterna ta tillbaka makten. Den här gången tänker de själva behålla den.

Utåt givetvis för folkets bästa. I verkligheten för att skydda sin egen ställning.

Omvärlden vilsen

Omvärlden verkar ha svårt att förhålla sig. Militärens dödade fördöms men i tysthet verkar många rätt nöjda med att brödraskapets grepp om Egypten brutits. Hellre militärdiktatur än islamistiskt styre är omvärldens outtalade omdöme.

Egyptiska folket verkar ha samma inställning. Trots massdödandet på Mursis anhängare märks väldigt lite av folklig vrede över militärens agerande. Tvärtom sväljer många den officiella bilden av muslimska brödraskapet som "terrorister". Ändå röstade majoriteten på dem i de första demokratiska valen förra året.

Men när de sett hur Mursi misslyckats kickstarta ekonomin och istället ägnat sin kraft åt att stärka islams maktställning har de fått kalla fötter.

Istället för demokrati riskerar landet nu att slitas sönder av de kraftigt ökande motsättningarna. Det är bara att titta på grannlandet Syrien för att se hur illa det kan sluta.

Nytt Algeriet

Muslimska brödraskapet överlevde årtionden av förtryck under Mubarak. De kommer knappast att försvinna för att militären mördar deras anhängare.

Istället ser jag framför mig en utveckling liknande den i Algeriet på 90-talet. Då vann islamisterna ett demokratiska val men hindrades att ta över makten. Istället följde 15 år av ett sällsynt blodigt inbördeskrig mellan islamisterna och militärmakten. Facit blev 150 000 döda.

Den dödliga attacken mot egyptiska poliser i dag är förmodligen bara den första i en rad blodiga uppgörelser. Det enda som kan stoppa ett vidare blodbad är allvarligt menade samtal mellan militären och muslimska brödraskapet om hur situationen ska lösas.