Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Merkel har tröttnat på rollen som Europas elaka tant

Tyskland slutar satsa bara på åtstramning

Förbundskansler Merkel har tröttnat på att vara Europas elaka tant.

Efter år av krav på krisländerna att spara har den tyska regeringen plötsligt börjat prata om att det behövs stimulans och satsningar mot arbetslösheten.

Är en helomvändning på gång?

De nya tongångarna hörs både från förbundskanslern och finansminster Wolfgang Schäuble.

Tyska Der Spiegel citerar Schäuble sedan denne träffat sin portugisiske kollega Vitor Gaspar. För en gångs skull mässade han inte om fler sparåtgärder.

– Vi behöver mer av investeringar och vi behöver fler satsningar.

Der Spiegel beskriver det som att Mr Åtstramning plötsligt förvandlats till Herr Tillväxt. En förvandling värdig en Dr Jekyll och Mr Hyde.

Tyskland vill nu går i bräschen för en ekonomisk återhämtning. Utan en sådan tycker Schäuble att Tysklands "framgångssaga inte är komplett".

"Människor vill ha jobb"

Merkel uttryckte sig nyligen på ett liknande sätt när hon sa.

– Finanspolitik är inte allt. Vi gör politik för människor och människor vill ha jobb.

Omsvängningen handlar främst om två saker.

* Tyskland behöver förbättra sitt varumärke. Merkels och Schäubles stenhårda sparbudskap i alla forum de senaste åren har svärtat ner bilden av Tyskland i utlandet, särskilt i Sydeuropa. Senast märktes det i Eurovisionsfestivalen där det tyska bidraget hamnade nära jumboplatsen. Av de 39 länderna var det 34 som inte gav en enda röst till Tysklands bidrag. Ett sätt för övriga Europa att protestera helt mot Merkels politik.

Social oro

* Merkel har upptäckt att när nästan hela Europa sparar så minskar försäljningen av tyska produkter. Eftersom mycket av Tysklands tillväxt drivs av övriga Europa är det ett växande problem som i värsta fall kan göra att även kontinentens starkaste motor hamnar i recession.

När ungdomsarbetslösheten i länder som Spanien och Grekland stiger till 60 procent är det en varningssignal även för förbundskanslern. Svår social oro kan vänta runt hörnet. Gissa vem som får skulden i så fall.

Till saken hör att Tyskland går till val i höst. Till dess vill förbundskanslern helst slippa bilden av sig själva som hjärtlös och istället framstå som medkännande.

Tidigare har Tyskland mestadels motvilligt hjälpt euroländerna via EU. Nu signalerar Schäuble att man istället vill hjälpa krisländerna direkt. Med okonventionella metoder.

Låga räntor

En plan är att exempelvis spanska banker ska kunna låna ut pengar till Tysklands låga räntor genom att samarbeta med den statsägda tyska banken KfW. Tanken är att om spanska företag får låna till låga räntor sparkar landets just nu djupfrysta ekonomi i gång.

Länge har läget varit låst mellan de som förespråkar besparingar och de som istället vill satsa sig ur krisen. Nu inser alltfler att det inte handlar om antingen eller utan både och. Man måste helt enkelt använda fler verktyg ur verktygslådan för att lotsa Europa ur den långvariga krisen.

26 miljoner människor är arbetslösa inom EU. Även om man nu satsar mångmiljardbelopp på att skapa fler jobb måste många länder fortsätta att reformera sina ekonomier. På lång sikt är det enda sättet att vinka adjö till krisen.

Och för att permanent förvandla Merkel från elakt tant till medkännande dam.