Skandaler kastar nytt ljus över Obama
En president som vill ha total kontroll - även om friheter drabbas
Problemen hopar sig för Obama.
På kort tid har tre skandaler briserat i hans närhet.
Sammantaget ger de en bild av en president som vill ha total kontroll även om det innebär att man trampar på medborgerliga friheter.
Även om ingen ännu kunnat visa att Obama personligen är inblandad i några oegentligheter så kan skandalerna ändra bildens av hans hittills rätt framgångsrika år som president.
I går avslöjades att USA:s justitiedepartement i hemlighet begärt ut listor över utgående och ingående samtal till den världsledande nyhetsbyrån Associated Press, AP.
Utlämningen gäller ett 20-tal telefonlinjer, de flesta till några av AP:s mest framstående reportrar. Även deras hem- och mobilnummer.
Någon officiell förklaring från justitiedepartementet finns ännu inte. Men AP har skrivit ett upprört brev till justitieminister Eric Holder där man kallar det inträffade för ett "massivt och exempellöst" intrång.
Rädslan är att myndigheterna genom intrånget ska kunna avslöja nyhetsbyråns källor.
Terrordåd mot plan
Tajmingen väcker misstankar om att syftet med undersökningen var att ta reda på vem som kan ha lämnat information till AP angående ett planerat terrordåd av en grupp baserad i Jemen mot ett amerikanskt plan.
Ingreppet slår mot själva hjärtat i varje nyhetsorganisation. Om inte källorna kan lita på att deras identitet är skyddad kommer de inte längre att våga lämna information till medierna.
Obama vill gärna ge bilden av sig själv som presidenten som sätter demokrati och medborgerliga fri- och rättigheter mycket högt. Men är det verkligen så?
Under Obamas år vid makten ha sex regeringstjänstemän åtalats i fall som rör läckande av information. Dubbelt så många fall som under alla tidigare administrationer sammantaget.
Som Nixon
Det ger en bild av en president som vill ha total kontroll. En president som inte accepterar några läckor. Istället jagar han dem aggressivt.
Republikanerna har länge jämfört Obamas sätt att driva Vita huset med Richard Nixon, presidenten som tvingades avgå sedan det avslöjats att han låtit nära medarbetare begå brott för att rädda hans återval. Nixon var fanatiskt när det gällde att jaga läckor.
Före AP-skandalen avslöjades hur de amerikanska skattemyndigheterna särskilt jagade politiska organisationer på högerkanten, som Teapartyrörelsen.
President Obama sa i ett uttalande i går att om skattemyndigheten inte arbetar på ett opartiskt sätt så är det "upprörande" och mot "våra traditioner". Han lovade att i så fall ställa de ansvariga till svars.
Uttalandet syftade till att distansera presidenten från skandalen. Men många kritiker undrar hur de här kontrollerna av politiska motståndare kunde pågå i över två år utan att Vita huset visste om det eller reagerade.
Tona ner
Förhör ska att hållas i senaten. Där kan det komma fram några uppgifter som är kompromenterande för Obama.
Sedan tidigare har han Benghazi-skandalen på halsen. Fyra amerikanska diplomater dödades vid en terrorattack mot det amerikanska konsulatet i Libyens näst största stad den 11 september förra året. Nya uppgifter antyder att Vita huset och det då av Hillary Clinton ledda utrikesdepartementet försökte tona ner sannolikheten av att islamistiska krafter med kopplingar till al-Qaida låg bakom attacken. Allt för att inte störa Obamas chanser till återval.
Republikanerna har fått blodvittring och gör allt för att utnyttja skandalerna och förvandla Obamas andra ämbetsperiod till ett helvete.
– Amerikanska folket bör notera att Obamas administration alltmer ser sig själva som stående över lagen och stärkta i tron att de inte behöver stå till svars för någon, säger Darrell Issa, ordförande i kongressens kommitté för övervakning av regeringen.
En föraning om vad Obama har att vänta framöver. Vissa republikaner börjar redan prata om att dra Obama inför riksrätt.