Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Kriget i Syrien delar världen

Ryssland-USA redo samarbeta för första gången

I över två år har inbördeskriget i Syrien delat världen.

Nu verkar Ryssland och USA för första gången beredda att samarbeta.

Toppmötet i slutet av maj kan bli ett genombrott - eller så vill president Obama bara slippa dra in USA i ännu ett krig.

Aftonbladets Wolfgang Hansson.

Ett skäl till att oppositionen misslyckats störta Syriens diktator Bahsar al-Assad är att Ryssland hela tiden backat upp honom.

Moskva har med sina veton i FN stoppat alla försök att få till internationella sanktioner mot Syrien. Man har fortsatt att förse regimen med vapen. Ryssland vill inte släppa sitt numera enda fäst i Mellanöstern.

Dessutom har Syrien fortsatt stöd av sin främsta allierade, Iran.

Utåt har Barack Obama fördömt Rysslands beteende men Moskvas veton har samtidigt gjort det möjligt för USA att förhålla sig tämligen passivt i konflikten. I takt med att blodsbadet i Syrien förvärras blir det allt svårare för president Obama att fortsätta den taktiken.

Obama tvekar

Länge sa Obama att om regimen använder biologiska eller kemiska vapen så väntar allvarliga konsekvenser. Nu när det verkar som Assad verkligen använt massförstörelsevapen så tvekar Obama ändå när det gäller att ingripa militärt, exempelvis genom att skicka amerikanska vapen till rebellerna.

En tvekan som står i bjärt kontrast till exempelvis Storbritanniens premiärminister David Cameron som vill beväpna rebellerna.

Obamas obeslutsamhet är lätt att förstå. Rebellerna är långtifrån någon homogen grupp. De består av allt från militanta islamister med kopplingar till al-Qaida till mer västvänliga grupper.

Ska man skicka vapen måste de hamna i rätta händer. Vilket inte är lätt att garantera i det kaos som råder i Syrien där kontrollen över olika områden ständigt skiftar.

Mänsklig katastrof

USA har väldigt dåliga erfarenheter av att stötta rebellgrupper i olika konflikter i andra länder. Det brukar sluta med att amerikanerna dras in i kriget på ett sätt som de från början inte ville och inte kunde förutse.

Irak och Afghanistan är de senaste exemplen som förskräcker.

Samtidigt har det som började som fredliga demonstrationer med krav på demokrati utvecklats till ett sekteristiskt inbördeskrig där hittills 70 000 människor dödat. Den humanitära katastrofen är enorm. En miljon människor har flytt Syrien och två miljoner befinner sig på flykt inom landet.

Världen och Syriens folk ropar på ett ingripandet för att få slut på lidandet.

Ställd inför detta dilemma väljer Obama att göra ett sista försök att istället bilda en enad front tillsammans med Ryssland för att få till en politisk lösning av konflikten.

Putin lät Kerry vänta

John Kerry avslutar i dag ett besök i Ryssland som i mycket var en rekognoseringsresa inför G8:s toppmöte i mitten av maj då Obama och Putin träffas för första gången på nästan ett år. Mötet i Mexiko i juni förra året slutade i iskyla. Nu gäller det att få till en omstart.

Putin visade Kerry att han inte tänker lägga sig platt genom att låta den amerikanske utrikesministern vänta i tre timmar i Kreml innan han tog emot honom.

Kerry bet ihop och gjorde den eftergift som öppnade för ett samarbete.

Tidigare har Obama kategoriskt uteslutit att Bashar al-Assad kan få någon roll i ett framtida Syrien. Kerry underströk istället att det inte är han eller USA som bestämmer det utan syrierna själva. En klar uppmjukning av den amerikanska positionen.

USA och Ryssland har enats om att kalla till ett toppmöte i slutet på maj då representanter för både rebellerna och Assads regim ska närvara. Det blir i så fall första gången.

Förhoppningen är att man så småningom ska kunna enas om en politisk lösning och lägga ner vapen. De flesta militära experter anser att det i dagens läge är omöjligt för någondera sidan att vinna militärt.

För Ryssland blir mötet ännu en bekräftelse på att man är på väg tillbaka som stormakt på världsarenan.