Över 50 år – av hat och fiendskap
Kuba ett rött skynke för USA
Kuba är ett rött skynke för USA.
Att spionera för Kuba är det ultimata förräderiet för en amerikan.
Detta trots att den lilla önationen inte kan skada USA ens en bråkdel så mycket som USA över årtionden skadat Kuba.
Spioneriåtalet mot den i Sverige boende kvinnan leder inte till någon allvarlig kris i relationerna mellan USA och Sverige. USA vet vad Sverige har för regler när det gäller utlämning.
Att USA nu offentliggör åtalet tyder på att man gett upp hoppet om att få 55-åringen utlämnad.
Ändå ser USA på hennes misstänkta svek med samma allvar och avsky som sovjetspioner under kalla krigets dagar.
Ända sedan Fidel Castro i början av 60-talet förvandlade Kuba till ett kommunistiskt "paradis" har USA gjort allt för att störta regimen. Inte blev stämningen vänligare när USA förödmjukades i den misslyckade invasionen av Kuba 1961.
När Kastro som hämnd lät ryssarna montera upp sovjetiska kärnvapenramper på bara 16 mils avstånd från USA grundlades årtionden av hatfyllda relationer.
Kärnvapenkrig
Kubakrisen förde världen till randen av ett kärnvapenkrig. Ryssarna gick med på att plocka bort robotramperna först sedan president Kennedy i hemlighet gått med på att ta bort amerikanska missiler i Turkiet.
Världen kunde andas ut men mellan USA och Kuba har det kalla kriget fortsatt ända fram till våra dagar. Inte ens Sovjetunionens fall ledde till någon upptining.
Inga diplomatiska relationer existerar mellan länderna. USA har satt upp Kuba på sin lista över stater som sponsrar terrorism. USA har utsatt Kuba för mer än 50 år av ekonomisk blockad vilket allvarligt skadat Kubas ekonomi. Man har försökt mörda Fidel Kastro och på alla andra tänkbara sätt försökt underminera regimen.
Det har varit en Davids kamp mot Goliat.
Retat USA
Med hur USA än försökt så har Kastros regim överlevt. Vilket naturligtvis retat USA. Först nu under president Obama så har vissa lättnader införts när det gäller resande och överföring av pengar.
Men det är under hårt motstånd från många republikaner. Bara för några veckor sedan begärde några en granskning av Beynoces och Jay Z:s besök på Kuba.
Exilkubaner som är anti-castro är en annan mäktig grupp som stretar emot. Många amerikanska politiker vill inte stöta sig med dem av rädsla för att förlora viktiga röster.
Genom åren har Kuba känt en konstant militärt hot från USA. Därför är det inte konstigt att man försökt placera spioner på centrala platser i den amerikanska underrättelsetjänsten.
Omvänt har Kuba knappast utgjort något hot mot USA. Bara en irriterande nagel i ögat.
"Kiss and make up"
Det faktum att bröderna Kastro kunnat överleva mer än 50 år av amerikansk fientlighet visar hur totalt misslyckad den amerikanska politiken varit. För att störta regimen hade det förmodligen varit mycket mer effektivt med morötter än med piskan.
USA:s hot mot Kuba har svetsat samman befolkningen mot den amerikanska regeringen och bidragit till att hålla förtrycket mot oliktänkande på Kuba vid liv.
Man är böjd att hålla med Simon Tisdall, utrikeskommentator i brittiska the Guardian som nyligen skrev att det är hög tid för USA och Kuba att "kiss and make up".
Fortsatt fiendskap skadar amerikanska intressen både på Kuba och i Latinamerika.
Vilket givetvis inte hindrar att man fortsätter att jaga kubanska spioner.