Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

”Andra än Sverige som bör vara oroliga”

Wolfgang Hansson: Putin vill återupprätta lite av stormaktsglansen

Vid ett krig är Sverige redan i dag chanslöst mot Ryssland.

Rysslands upprustning handlar lika mycket om avskräckning som krigshot.

Det är andra än Sverige och Nato som i första hand bör oroa sig.

Jag vet ingen som i dag på fullt allvar skulle hävda att det föreligger något militärt hot mot Sverige från Ryssland. Jätten i öster har inga planer på att invadera oss trots att Sverige i praktiken avskaffat sitt invasionsförsvar.

Att invadera Sverige vore förmodligen detsamma som att hamna i krig med USA, trots att Sverige inte är någon fullvärdig medlem av Nato.

Samtidigt går det inte att blunda för att Ryssland de senaste 5-10 åren kraftigt rustat upp sin militärmakt. En upprustning som fortsätter under många år om Vladimir Putin får sitta kvar som president.

Degraderat

Bakom upprustningen finns en känsla av revanschism. Putin vill återupprätta lite av stormaktsglansen från Sovjetunionens dagar. De första tio åren efter upplösningen av Sovjet kände sig Ryssland förnedrat och  degraderat på den internationella arenan.

Ryssland känner sig inringat av Nato. Ett antal av de gamla Sovjetrepublikerna som blivit självständiga bytte omedelbart sida till västlägret. Detta ovanpå upplösningen av blocket av Sovjetvänliga länder i Östeuropa.

Sett med ryska ögon känns det givetvis inte särskilt tryggt att istället för en rad buffertstater plötsligt ha huvudfienden och världens enda supermakt precis utanför ytterdörren. Särskilt som Putin haft svårare än de amerikanska presidenterna att kränga av sig kalla kriget-oket.

Han känner ett större behov än president Obama att hålla fast vid kärnvapnen som ger landet medlemskap i en exklusiv klubb.

Uppstudsig

Att Lettland, Estland och Litauen gick förlorade kunde Putins till nöds acceptera. Men 2008 gjorde han väldigt klart var gränsen går. Invasionen av Georgien var inte bara ett sätt att kväsa en uppstudsig och västvänlig ledare i en före detta Sovjetrepublik. Den var också ett tydligt budskap till USA och Nato om att hålla sig borta från Rysslands randstater. "Försök inte locka med dem i EU och Nato".

Det blev också signalen till en allmän rysk upprustning. Eftersom redan den gamla Sovjetarmén var helt körd i botten och kollapsade 1991 så handlar mycket om att ersätta gamla uttjänta vapen med nya och moderna. Precis som andra länder satsar Ryssland mer på rörliga förband med spetkompetens än en traditionell invasionsarmé.

Upprustningen är också en signal till USA och andra "fiender" att Ryssland i framtiden inte kommer att vara lika lätt att köra över. Vare sig militärt eller när det gäller att diktera villkoren vid internationella kriser.

Men också en signal till randstaterna att sluta drömma om medlemskap i Nato och EU.  Annars kan det gå för dem som för Georgien.