Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Ska Nordkoreas hot tas på allvar?

Världen är 15 minuter från ett kärnvapenkrig

Nordkoreas hot framförs så ofta och på ett så parodiskt sätt att de är lätta att skämta bort.

Men under ytan finns ett allvar som riskerar att utlösa den värsta katastrof världen skådat.

Världen är bara 15 minuter från ett kärnvapenkrig.

Om Nordkorea verkligen säger upp vapenstilleståndsavtalet från 1953 är det en allvarlig upptrappning. Det har inte inträffat sedan Koreakriget tog slut samma år. Däremot har det hänt tidigare att man stängt gränsen och brutit "den heta" telefonlinjen mellan Nord och Syd.

Mycket av retoriken är tänkt för en inhemsk publik. Diktatorn Kim Jong-Un är ung och politiskt oerfaren. Han och människorna runt honom vill visa att den nye tyrannen är lika tuff och beslutsam som pappa Kim Jong-il och farfar Kim-Il Sung. Det gäller att bygga personkulten kring den unge nykomlingen.

Som vanligt med Nordkorea gäller det att titta mer på vad regimen i Pyongyang gör än vad den säger.

"Ett hav av eld"

Ta det här med hotet att attackera Washington D.C. med kärnvapen så att staden förstörs i "ett hav av eld". Nordkorea har inte långdistansraketer som klarar av att bära ett kärnvapen hela vägen till USA. Förmodligen har man inte ens kärnvapen som är så färdigutvecklade att man säkert vet att de fungerar.

Det hotet kan USA och världen ta lätt på. Däremot ligger Sydkorea inom räckhåll.

Att Kim Jong-Un är oerfaren och växt upp i en konstlad verklighet gör honom potentiellt farlig och oberäknelig. Ingen vet hur långt han är beredd att gå för att försäkra sig om sin maktposition i ett slutet land som i praktiken är ett museiföremål från Stalintiden.

Även med nordkoreanska mått mätt är retoriken i nuläget extremt uppskruvad.

– För mig känns det som vi är i det farligaste läget sedan Koreakriget, säger Nordkoreaanalytikern Paik Hak-Soon vid Sejong Institutet i Seoul till nyhetsbyrån AP.

Kärnvapnen redo

Nordkorea har en av världens största stående arméer. Numerärt är de helt överlägsna sin granne i syd som åtminstone initialt skulle ha svårt att stå emot en invasion.

Kärnvapenhotet finns där hela tiden. I silos på den amerikanska prärien i delstater som North Dakota och Wyoming ligger amerikanska kärnvapen nedgrävda redo att avfyras inom 15 minuter från det att presidenten ger en order.

Med Obama i Vita huset - som har på sitt program att avskaffa alla kärnvapen - känns risken för att USA ska använda dem inte särskilt stor. Men skulle USA eller Sydkorea bli attackerat med kärnvapen blir det svårt att inte svara med samma mynt. USA skulle kunna utplåna alla större städer i Nordkorea med ett dussin atombomber. Hiroshima och Nagasaki gav en fingervisning om vapnens fruktansvärda kraft 1945. Dagens kärnvapen skulle orsaka ännu större lidande och förödelse.

Självmord

Något som borde få Kim Jong-Un att besinna sig. En attack mot USA eller Sydkorea vore ett säkert sätt för regimen att begå självmord.

Troligare är att Nordkorea bedriver ett högt spel där man försök övertyga Kina att avstå från att i praktiken följa de nya sanktioner som FN:s säkerhetsråd i går beslutade om som straff för regimens kärnvapentest för några veckor sedan. Sanktioner som bland annat drabbar Nordkorea förmåga att importera varor.

Kina har på senare tid visat allt större irritation över Nordkoreas kärnvapentester och ställde sig den här gången på USA:s sida och röstade för sanktionerna.

Men vad Kina fruktar mer än nordsidans kärnvapentester är att regimen i Pyongyang faller och Korea återförenas. I dag fungerar Nordkorea som en buffert mot väst.

Kinas hoppas helt enkelt som resten av världen att alla hoten från Pyongyang är mycket snack och lite verkstad.