Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Berlusconis comeback får Europa att bäva

Europa i skräck när Berlusconi siktar mot makten igen

När Silvio Berlusconi försvann från den politiska scenen drog omvärlden en suck av lättnad.

Lite för tidigt visar det sig.

Nu har miljardären och playboyen chansen att ta tillbaka makten. Europa bävar.

När Berlusconi tvingades avgå för drygt ett år sedan trodde många att det markerade slutet för en lika märklig som fascinerande politisk karriär.

Inte bara trodde. De hoppades.

Berlusconi ses med sin populistiska politik som det största hotet mot eurons överlevnad.

Inför helgens val i Italien är det därför oroligt värre i Berlin och många andra europeiska huvudstäder. Tysklands finansminister har till och med uppmanat italienarna att inte rösta på finansmannen.

Berlusconis Frihetsparti har från ett hopplöst underläge stadigt knappat in i opinionsmätningarna.

Han har gjort det med samma gamla taktik som vanligt. En blandning av humor, karisma och försäljarlöften han inte har en chans att hålla.

Lovar skatteåterbäring

Medan den allmänna meningen är att Italien måste fortsätta på den inslagna vägen av ekonomiska reformer och besparingar så lovar Berlusconi inte bara skattesänkningar utan dessutom skatteåterbäring.

Han varvar det med populära attacker mot Angela Merkel som inte direkt har Il Cavaliere (riddaren) som sin favorit.

Trots att det var Berlusconis politik som drog ner Italien i ekonomiskt moras så verkar en hel del italienare vara beredda att ge den åldrade playboyen en ny chans.

Dömd till fängelse

Att rättegången mot honom där han står åtalad för att ha haft sex med en minderårig fortfarande pågår verkar inte störa. Inte heller att han så sent som i oktober dömdes till fyra års fängelse för skattebrott.

Men det är inte bara i utlandet som oron är stor för en comeback av Berlusconi. Nuvarande premiärministern Mario Monti, som lett den teknokratregering som återupprättat lite av Italiens internationella förtroende, hade först inte tänkt ställa upp i valet. Men gör det för att försöka förhindra Berlusconi att stoppa Italiens väg mot nödvändiga ekonomiska reformer.

Trots att många uppskattat hans opolitiska stil så lyfter inte Monti i opinionsmätningarna. Han ligger på strax över tio procent.

Kommunisterna

Ändå kan det mycket väl bli han som blir finansminister.

Valets mest troliga utgång är nämligen en regering bestående av vänsterns Demokraterna och Montis parti. Tillsammans kan de få tillräcklig majoritet. Men det blir i så fall en regering med en inneboende instabilitet.

I vänstern ingår delar av det gamla kommunistpartiet som då ska samarbeta med den näringslivsvänlige Monti. Cigarrrökande partiledaren Pier Luigi Bersani har lovat att fortsätta Montis åtstramningar men tillföra en nypa rättvisa.

Han har också lovat att åter kriminalisera falsk bokföring. En åtgärd direkt riktad mot Berlusconi som avskaffade de lagarna för att själv slippa undan.

Italien vore inte Italien om det inte fanns ett antal udda kandidater.

Sänkt arbetstid

Bäst till av dem ligger komikern Beppe Grillo. De senaste opinionsmätningarna visar att hans blandning av populism och antibesparingspolitik även plockar röster från Berlusconi. Grillo vill införa fritt internet för alla, ipads till alla skolbarn, skattesänkningar och kraftigt sänka arbetstiden.

Grillo skördade stora framgångar i lokalvalen förra sommaren och ser ut att bli tredje största parti.

Bilden kompliceras av att inga opinionsmätningar får göras de sista två veckorna före valet. Därför är osäkerheten stor. Valet kan sluta som så ofta förr i Italien.

Med politiskt kaos.