Inte ens Ryssland tror längre att Syriens diktator överlever

Skickar krigsfartyg för att evakuera ryssar

Inte ens ryssarna verkar längre tro att regimen i Syrien kan överleva.

Krigsfartyg är på väg till Medelhavet för att evakuera ryska medborgare.

Diktatorn Bashar al-Assad faller. Frågan är bara hur lång tid det tar.

Aftonbladets Wolfgang Hansson.

Dagligen kommer nya uppgifter som bidrar till känslan att Assad har allt mindre kontroll över vad som händer i Syrien.

Den väpnade oppositionen intar allt större delar av landet. Till och med i huvudstaden Damaskus utkanter pågår det nu regelrätta strider.

Nato generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen sa häromdagen att han för första gången tror att den syriska regimen är nära en kollaps.

Ryssland har hittills stenhårt stått bakom Assad. Därför var det många som höjde på ögonbrynen när en hög rysk diplomat i förra veckan slog fast att "en seger för rebellerna i Syrien inte går att utesluta".

I dag följde president Putin upp med att "det krävs förändringar i Syrien".

Evakuera

Tidigare den här veckan kom uppgifter från den ryska nyhetsbyrån Interfax att ett antal ryska krigsfartyg lämnat sina hamnar i Östersjön med destination Medelhavet. Bland dem finns två amfibiefartyg som ska evakuera ryska medborgare från Syrien om det behövs.

Även om Ryssland inte på något sätt övergett regimen Assad tyder den nya attityden på att Moskva insett att hans regim inte kan överleva på sikt. Det får följder för hur ryssarna agerar framöver.

Bortsett från att regimen är militärt hårt trängd så uppges den också snart få slut på pengar. Financial Times hävdar att Assad bara har kvar 20-30 miljarder kronor i statens kassakista. Sju miljarder försvinner varje månad och väldigt lite nya pengar kommer in.

Vad händer om Assad inte längre kan ge sina soldater lön?

Oppositionen har länge hävdat att Assad är på fallrepet. Varje gång har de överdrivit och visat sig ha fel.

Varningsflagg

Även nu finns det anledning att hissa varningsflagg för alltför optimistiska prognoser för hur snabbt Assad tvingas bita i gräset.

Han har fortfarande en stor och till stora delar lojal armé att tillgå. Bara i Damaskus 70 000 soldater.

Få huvudfigurer i regimen har ännu hoppat av. Det tyder på att de inte gett upp ännu. Även om deras handlingsalternativ är begränsade. Den innersta kärnan har helt enkelt ingenstans att ta vägen. Utom möjligen Teheran.

Därför vägrar de så hårdnackat att ge upp.

Vi kan vara på väg att få se en uppdelning av landet i olika enklaver. Redan nu behärskar rebellerna delar av staden Aleppo och området på väg mot den turkiska gränsen.

Nytt Libanon

Kriget tar sig alltmer sekteristiska former där olika grupper hämnas på varandra. Bortsett från sunnimajoriteten och de Assadtrogna alawiterna finns det stora grupper kristna, kurder, palestinier, druser och andra.

Syrien kan bli ett nytt Libanon.

Hittills har konflikten krävt över 40 000 människoliv.

Att Assad är på väg att tappa greppet verkar helt klart. Men är ge någon prognos för hur lång tid det tar innan han verkligen faller är omöjligt.

Men när det väl sker brukar det gå mycket fort.