Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Sarkozys förtroende hos franska folket historiskt lågt

PARIS. Han vägrar stoppa i fransmännen den medicin EU ordinerat.

Hollande vill slösa istället för att spara.

Men det är inte bara därför fransmännen kommer att rösta fram honom som Frankrikes nye president.

Aftonbladets team i Frankrike – Wolfgang Hansson och Lotte Fernvall.

Efter en lång valrörelse är det äntligen dags för upplösningen. Vädret är på samma stridslystna humör som fransmännen. Paris möter med regn och åska.

De sista opinionsmätningarna visar att president Sarkozy ätit upp en del av försprånget men Hollande leder fortfarande klart med 52,5 procent mot 47,5 för Sarkozy.

Inget talar för Sarkozy

De flesta räknar därför med att Francois Hollande blir Frankrikes nye president. Nästan ingenting talar för att Sarkozy ska kunna vända valvinden.

Han har inte enda enda gång och inte i någon opinionsmätning det senaste halvåret haft ledningen mot Hollande.

Ingen sittande fransk president har lyckats bli omvald när han förlorat den första valomgången.

Sarkozy har historiskt lågt förtroende hos franska folket. Hela 64 procent av fransmännen säger att de är missnöjda med Sarkozy. Ingen annan sittande president har varit så impopulär. När förre presidenten Giscard d´Estaing misslyckades med att bli omvald uttryckte bara 46 procent sitt missnöje med honom.

Högerextremisten Marine Le Pen meddelade att hon tänker röst blankt på söndag. Indirekt en uppmaning till sina anhängare att göra likadant. Sarkozy behöver Le Pens röster om han ska ha en chans.

Mittenkandidaten Francois Bayrou som fick nio procent i den första valomgången avslöjade i går att han tänker rösta på Hollande. Även det en motgång för Sarkozy.

I kontrast så uppmanade kommunistkandidaten Jean-Luc Melenchon som fick 11,5 procent av rösterna i första omgången omedelbart sina väljare att stödja Hollande.

I protest mot Sarkozy

I mångt och mycket är valet en folkomröstning om Sarkozy. Under valkampanjen har jag träffat få fransmän som är särskilt entusiastiska över den tämligen färglöse och okarismatiske Hollande. Däremot många som uttryckt ren fientlighet mot Sarkozy.

Särskilt minns jag en frisör i en stad på landet som kallade Sarkozy styre ”en katastrof för Frankrike”.

Fransmännen är trötta på att ha en president som fläker ut sitt privatliv offentligt. Företrädare som Chirac och Mitterand hade sina kvinnohistorier och personliga problem men de hölls borta från offentligheten. Sarkozy verkar lida av ett extremt bekräftelsebehov.

De är trötta på en president som med sin rastlöshet och Juholtska spontanitet ofta framstår som en aggressiv pajas.

De vill ha någon som kan återupprätta presidentämbetets status.

Hollandes valfläsk

Säkert har det också hjälpt att Hollande kryddat sitt erbjudande till väljarna med rejäla portioner gammalt hederligt valfläsk.

Han lovar att sänka pensionsåldern från 62 till 60 år och därmed utradera den höjning som Sarkozy genomförde.

Han lovar att ordna 150 000 nya jobb inom den offentliga sektorn, varav 60 000 nya lärare. Ett populärt förslag när arbetslösheten ligger på tio procent.

Han tänker omförhandla finanspakten som euroländerna enades om för att lösa skuldkrisen. Hollande menar att det inte bara går att spara sig ur krisen. Man måste satsa också.

Alla dessa är populära åtgärder hos fransmännen som inte verkar fundera särskilt mycket på hur Hollande ska lyckas finansiera dessa reformer samtidigt som Frankrike är i akut behov av att minska sin statsskuld på 90 procent. Eller så gillar de helt enkelt att drömma sig bort från en besvärlig vardag.

För att bli av med Sarkozy är man beredd att ge den oklanderlige fyrabarnspappan en chans.