Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Långt kvar för Mitt Romney trots avhopp

Nya regler vänder upp och ner på republikanernas presidentrace

Trots Jon Huntsmans avhopp och två primärvalssegrar är det långt kvar innan Mitt Romney har nomineringen i sin hand.

Frågan är bara vem som ska kunna stoppa honom?

För att säkra platsen som republikanernas presidentkandidat måste vinnaren samla ihop 1 144 delegatsröster. I de 11 första primärvalen som hålls fram till slutet av februari fördelas mindre än 20 procent av delegatsrösterna.

Normalt hade de räckt att vinna i Iowa och New Hampshire för att vara näst intill säker på att bli nominerad. Men den här gången är det annorlunda.

Så länge de övriga kandidaterna inte hoppar av kommer det att ta lång tid innan en slutgiltig segrare är utsedd. Även efter Huntsmans sorti återstår en räcka motståndare.

Reglerna har delvis gjorts om inför årets primärval. Tidigare tillämpades "winner takes all", majoriteten av delstaterna gav segraren alla sina delegatsröster. I år är det hela 36 delstater som tillämpar ett nytt system där delegatsrösterna fördelas i proportion till valresultatet.

Krokben

Det betyder att även om Romney vinner klart i South Carolina som är nästa anhalt och sedan i Florida så har han ändå väldigt långt kvar innan nomineringen är i hamn. Inte ens om Romney vinner rubbet har han samlat tillräckligt med kandidater förrän tidigast i slutet av mars.

Han är fortfarande klar favorit men ju längre kampen pågår desto större är risken att något händer som kan sätta krokben för Romney.

Normalt brukar övriga kandidater kasta in handduken om någon tydligt sitter i vinnarhålet. I år blir det troligen inte så. Även om det i dag är svårt att se vem av hans utmanare som på allvar skulle kunna ge Romney en match.

Ron Paul, libertarianen och den stora överraskningen efter andraplatsen i New Hampshire, tänker inte ge upp i första taget. Detta är hans tredje försök att bli president och första gången han verkligen är med i matchen.

Kärleksaffär

Fortfarande är det ingen som tror att han har någon chans. Bland annat så ligger hans utrikespolitik långt ifrån normala republikanska värderingar. Men han är en frisk fläkt och har extremt hängivna och mest unga anhängare.

Om Rick Santorum lyckats upprepa andraplatsen från Iowa kunde han på allvar ha utmanat "tråk-Mitt". Nu blev det bara en femteplats och Santorum ser ut som ännu en av dessa dagsländor som efter en kort kärleksaffär med väljarna återtar rollen som panelhöna. Men det finns inga indikationer på att han ger upp.

Rick Perry kan välja att bli kvar i hopp om att ta hem de delegatstinna delstaterna Texas och Kalifornien som ligger sent i primärvalscykeln.

Hotet från Newt Gingrich har minskat men även han hänger sig kvar.

Kylig

Även om det tar tid vore det en sensation om någon annan än Romney blir republikanernas kandidat.

Men inte ens då är hans problem över.

Känslan hos många väljare inför den kylige och ombytlige affärsmannen är fortfarande "vem som helst utan Romney". Chansen är därför stor att vi i årets presidentval får se en tredje oberoende kandidat. Mike Blomberg, borgmästare i New York, miljardären Donald Trump eller Sarah Palin är några tänkbara utbrytare.