Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

För få tårar ger arbetsläger

Nordkorea straffar de som inte grät tillräckligt efter diktatorns död

Kistan - och de sörjande.

Absurditeterna fortsätter att strömma ut från Nordkorea i svallvågorna efter diktatorns bortgång.

De som inte grät offentligt under sorgehögtiderna efter Kim Jong-Ils död hotas av arbetsläger.

Är det sant är det en gåta hur en sådan regim kan överleva 2012.

Efter diktatorns död anordnades sorgehögtider runtom i hela Nordkorea. På bilder som den statliga televisionen kablade ut över världen syntes tusentals medborgare som kollektivt storgrät med ansikten förvridna av sorg.

Ändå är regimen inte nöjd med mängden tårar som sprutades ut.

Nu kommer uppgifter om att människor som inte närvarade vid sorgehögtiderna eller vars gråt inte framstod som tillräckligt äkta dömts till minst sex månaders i arbetsläger.

Detsamma gäller dem som försökte fly landet under sorgeperioden eller ringa utomlands på mobiltelefoner, de få som har sådana.

Sanningshalt svårbedömd

Som vanligt när det gäller uppgifter från Nordkorea är sanningshalten mycket svår att bedöma.

Uppgifterna kommer från den sydkoreanska websajten "Daily NK" som drivs av avhoppade nordkoreaner. De har i sin tur fått dem från en informatör från Norra Hamkyung-provinsen i Nordkorea.

Källan hävdar att det hållits "kritikmöten" efter sorgehögtiderna där stränga straff dömts ut.

Givetvis kan det handla om desinformation men när det gäller regimen i Pyongyang finns det skäl att ta uppgifterna på allvar. Även om det låter helt sjukt.

Regimens grepp bygger på en extrem kontroll av medborgarna där minsta tecken på illojalitet bestraffas. Man har en angiverisystem där det inte är ovanligt att anhöriga eller grannar tjallar om någon uttalat sig nedsättande om regimen. Något som regelmässigt ger långa straff i något av de många arbetsläger runtom i landet där hundratusentals fångar sitter.

Att inte sörja den döde ledaren offentligt uppfattas av regimen som illojalt och uttryck för kritik mot ledarna. Det kan de inte acceptera. Hela deras makt bygger på folkets respekt och rädsla.

Gåtan är hur det fortfarande 2012 går att hålla ett helt folk som mental gisslan.

Personkult

Personkulten kring den nye ledaren, Kim Jong-Un, son till den döde diktatorn och 28 eller 29 år gammal, är redan igång. Statyer och monument ska byggas till hans ära. Hans födelsedag har fått namnet "den strålande stjärnans dag". En koppling till nationens grundare och hans farfar Kim Il-Sung var födelsedag kallades "Solens dag".

Men det finns sprickor i familjedynastin. I en mycket ovanlig intervju med en japansk tidning hävdar den nye ledarens äldre bror att Kim Jong-Un bara är en galjonsfigur.

– Jag antar att den styrande eliten kommer att ta över och behålla den unge efterträdaren som en symbolisk figur, skriver Kim Jong-Nam i ett e-mail. Han har bara några års erfarenhet. Med normalt tänkande är det svårt att acceptera att makten ärvs i en tredje generation.

Kim Jong-Nam är sedan flera år bosatt i spelmeckat Macau i Kina.

Hans ord lär inte falla i god jord i Pyongyang men är heller knappast något som hotar regimens fortlevnad.