Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Konrad, Kurt

Tio år sedan terrorn satte skräck i USA

Uppdaterad 2011-09-12 | Publicerad 2011-09-11

Attackerna förändrade en hel värld

Tio år har gått sedan terrordåden som förändrade en hel värld.

Terrorn har spridit sig över klotet. USA har tappat sin ställning som enväldig supermakt.

Usama bin Ladin är död med al-Qaida är inte besegrat.

I dag högtidlighålls minnet av de närmare 3 000 dödsoffer som krävdes den 11 september 2001.

Klockan 08.46 på morgonen den 11 september 2001 flög ett stort passagerarflygplan rakt in i det norra av tvillingtornen på Manhattan. Alla utgick ifrån att det var en fruktansvärd olycka.

En kvart senare skingrades den villfarelsen när ett annat kapat passagerarplan flög in i det södra tornet.

Strax därpå dundrade ett tredje plan in i det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon i Washington. Ett fjärde var på väg mot Vita huset eller den amerikanska kongressen men störtade på en åker i Pennsylvania.

USA och omvärlden var i chocktillstånd.

Mattknivar

19 kapare från Mellanöstern, merparten saudier, hade tvingat supermakten på knä med hjälp av flyglektioner, pepparspray och mattknivar. Utsända av terrororganisationen al-Qaida och dess ledare Usama bin Ladin som hämnd för att USA stationerat utländska soldater på arabisk mark och för att man stödde Israels ockupation av Palestina.

Det var första gången i modern tid som USA fått utstå en attack mot fastlandet.

Hela världen kunde följa terrordåden i direktsändning vilket multiplicerade den psykologiska effekten.

Miljontals kunde se hur de två tvillingtornen kollapsade inom mindre än två timmar.

Försvagat

USA svarade med att attackera Afghanistan och störta talibanregimen som gett Usama bin Ladin en fristad. Men det tog nästan tio år innan man hittade bin Ladin och dödade honom i en kommandooperation i Pakistan.

bin Ladins död har kraftigt försvagat al-Qaida men organisationen är långt ifrån besegrad. Nya förgreningar dyker upp. Grenen i Jemen verkar ha tagit över ansvaret för planeringen av terrordåd utomlands. Dessutom uppmanar al-Qaida sympatisörer utomlands att genomföra terrordåd där de kommer åt. Den svenske självmordsbombaren Taimour Abdulwahab kan vara ett sånt exempel.

Faktum är att ensamvargen som aldrig dyker upp på radarn än den terrorist som underrättelsetjänster världen över fruktar mest just nu. Särskilt när det gäller nya attacker på tioårsdagen. Grupper som planerar dåd är lättare att spåra nu när poliser och underrättelsetjänster är på tå.

Terrorn som växte fram ur 9/11 har spritt sig över världen och är något vi fått lov att vänja oss vid.

Det är ett på många sätt förändrat USA som högtidlighåller 10-årsdagen.

Minnespark

De två krigen i Afghanistan och Irak har varit mycket kostsamma i både människoliv och pengar. USA är svårt skuldsatt och har fått se sin status som enväldig supermakt sjunka ihop.

I New York bygger man upp en ny skyskrapa vid Ground Zero som med sin stora mast blir ännu högre än World Trade Center. Bygget blir klart tidigast 2013. Men en minnespark med träd och granitpooler där de två gamla tornen stod invigs lagom till 10-årsdagen.

Fortfarande ifrågasätter många den officiella versionen vad som hände. Konspirationsteorierna om att det egentligen var USA självt som låg bakom har inte dött trots att många av konspirationsteoretikernas påståenden kan tillbakavisas.

Höjd säkerhet

En av de mest tydliga följderna för gemene man är att det blivit krångligare att flyga. Säkerheten har höjts radikalt. Köerna till säkerhetskontrollerna är ofta långa. Att resa till USA har blivit betydligt krångligare. På många flygplatser i USA måste man fortfarande ta av sig skorna.

9/11 påverkade inte bara USA i grunden. Hela världen har fått känna av dess efterverkningar. Efter andra världskriget är det bara Berlinmurens fall som haft en lika stor inverkan på världen.

-

Kalla kriget har ersatts av en ny konflikt i världen, mellan islamsk fundamentalism och västerländsk civilisation.

Därför följer också hela världen minnesceremonierna i dag från New York. Tidningar, onlinesajter, radio och TV runtom klotet har dagarna inför tioårsdagen varit fyllda av återberättelser från drabbade och expertanalyser av utvecklingen under de senaste tio åren.

DET HÄNDER I DAG: LIVE-TV 14.30-17.00

Följ minnesceremonin från New York:
Exklusiva video-och ljudklipp från attackerna. Direktrapporter från Aftonbladets Per Bjurman i New York. I studion: Aftonbladets Wolfgang Hansson och programledare Johanna Holm. Gäster: Malena Rembe, Magnus Ranstorp och Eva Håkansson. Mejla in dina frågor till experterna på 911@aftonbladet.se

Ca 18.30: Chatta med Jan Guillou om hur attackerna förändrade världen.

Följ ämnen i artikeln