Tyrannen förödmjukad i historisk rättegång
Militären försöker återfå folkets förtroende
Även om ordet historiskt börjar bli slitet för att beskriva den arabiska frihetsvågen är det svårt att inte plocka fram det igen.
Att se förre tyrannen Hosni Mubarak fängslad i en järnbur åtalad för mord på fredliga demonstranter fick många egyptier att nypa sig i armen för att fatta att det verkligen var sant.
Vilket är precis vad militären, Egyptens nya makthavare, vill uppnå. Därför sänds rättegången direkt i statstelevisionen och man har satt upp stora tv-skärmar runtom om i stan för att ingen ska missa sändningarna.
Alla kunde se Mubarak resa huvudet en aning från sin brits och förklara att han "helt tillbakavisade alla anklagelser". Första gången de såg honom sedan han den 10 februari höll sitt trostiga tal där han vägrade avgå.
Militären vill visa att de verkligen tänker skipa rättvisa och att de i den processen inte ens tänker skona sin förre chef och kompis, Hosni Mubarak. Detta trots att man fick rulla in honom liggande i en sjuksäng i rättsalens svarta järnbur. Många hade trott att militären tänkte bespara Mubarak denna förödmjukelse.
Krockkudde
Rättegången är ett sätt för militären att försöka återfå folkets förtroende.
Många demokratiaktivister är upprörda över att reformerna uteblivit och ekonomin fortsatt sin kraftgång trots att Mubarak störtades redan i februari. De misstänker att militären - som fram till revolten agerade krockkudde åt Mubarak - i själva verket inte har något större intresse av att i grunden förändra den rådande samhällsordningen.
Rättegången är ett utmärkt tillfälle för militären att motbevisa det.
Även om det fortfarande finns starka skäl att ställa sig skeptisk till militärens verkliga intentioner. De har sedan tidigare skjutit upp valen som var tänkta att hållas i september till ett ännu inte bestämt datum i november. Militären har också bestämt att inga utländska valobservatörer får närvara. Vilket tidigare varit detsamma som grönt ljus för omfattande valfusk.
Höga militärer kvar
Folket fick sin vilja igenom och Mubarak tvingas infinna sig på rättegången. Men det återstår att se hur processen fortskrider. Många dagars förhandlingar återstår.
Vad händer om Mubarak börjar hänga ut militären och berätta en och annan sanning i rättsalen? Många höga militärer och ministrar har kvar positioner i maktapparaten trots att de i praktiken hjälpte Mubarak att upprätthålla sitt skräckvälde.
Under 30 år terroriserade Mubarak sitt eget folk. Åtminstone dem som på minsta sätt försökte ifrågasätta hans styre. Tortyr, godtycke och korruption hörde till vardagen.
Att se Mubarak hjälplös i rättssalen var inte bara en halsbrytande upplevelse för egyptierna. Bilden innehöll också en tung symbolik om att rättvisa trots allt kanske kan skipas. Att maktens män inte är helt onåbara. Att de som offrade sina liv i revolten inte dog förgäves.
På fallrepet
Där låg mannen vars ansikte tidigare blickade ner från gigantiska idolporträtt - nu helt utlämnad till rättvisan.
Symboliken gick säkert heller inte förlorad hos andra arabledare som hänger på fallrepet. Särskilt inte hos grannen, Syriens Bashar al-Assad, som just nu mördar sitt eget folk hellre än att ge upp makten. Överlever han kommer han en dag också att kunna ställas inför rätta för sina brott.