Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Arvid, Vidar

G8: Världens dyraste mingel

IMF-chefens efterträdare hett ämne när världens rikaste ledare träffas

Förkortningen DSK är officiellt ingen punkt på dagordningen.

Ändå är efterträdaren till den våldtäktsåtalade IMF-chefen Dominique Strauss-Kahn dominerande samtalsämne när världens dyraste lyxmingel inleds idag.

12 000 poliser och militärer ska se till att demonstranterna inte kommer i närheten av ledarna för världens åtta rikaste länder, de så kallade G8. Inte ens invånarna kommer in i sin egen stad utan ackrediteringsbricka.

Det är ingen billig historia att låta Barack Obama, Nicolas Sarkozy, Angela Merkel och de andra träffas under avspända former. Notan brukar landa på en bra bit över en miljard svenska kronor för de cirka 30 timmar som ledarna tillbringar tillsammans.

Man kan ifrågasätta om det verkligen är värt pengarna.

Vidlyftiga löften

G8 är i praktiken ingenting annat än en extremt dyr diskussionsklubb. Inga av besluten som fattas är bindande för länderna. Vilket många utnyttjar. Löften om bistånd och andra populära åtgärder brukar vara vidlyftiga i slutkommunikén efter varje träff men det blir sällan mer än en tumme i slutändan.

De åtta rikaste är dessutom på väg att bli överkörda av det betydligt större G20 som alltmer tar över G8:s roll. Där sitter stora länder som Indien, Kina och Brasilien vilket gör att G20 på ett helt annat sätt representerar hela världen.

Chans för de mäktiga att glänsa på världsarenan är ett skäl till att G8 ändå fortsätter träffas. De förhöjer liksom sin egen vikt i omgivningens ögon genom att ses tillsammans och diskutera världsproblem. Framförallt kan den som är värd för mötet vinna inrikespolitiska poänger om han sköter korten rätt.

Nicolas Sarkozy hoppas på lite extra draghjälp inför presidentvalet nästa vår.

Helig rit

Allt oftare hålls mötena på exklusiva och lyxiga mötesplatser. Prestigebadorten Deauville i Nordmandie är värdort denna gång. Normalt befolkad av filmstjärnor och överklass.

En lika given roll på mötena har demonstranterna. Det är närmast som en helig rit som upprepas varje år med tårgas och kravallstaket.

G8 brukar locka allsköns anti-globalister, anarkister och miljödemonstranter. En mindre klick brukar vara våldsamma och på olika sätt försöka störa mötena.

Organisatörerna har lärt sig och förlägger numera mötena till platser som är lätta att bevaka och där demonstranter helt kan stängas ute. I år får de hållas i hamnstaden Le Havre, femton kilometer bort. Men för att vara säker på att de verkligen gör det går det ändå åt tusentals poliser och säkerhetsfolk, bland annat till häst och mountainbike.

Åtal hotar

Samtalsämnen saknas inte när de rikaste träffas för 37:e gången.

Krisen i euroländerna står högt på dagordningen liksom upproren i arabvärlden och Nato-aktionen mot Libyen. IMF-chefens Dominique Strauss-Kahns sexövergrepp finns inte på agendan men det är vad det viktiga korridorsnacket kommer att handla om. Om honom och framförallt om vem som ska bli hans efterträdare.

Av tradition går posten till en europé mot att USA får leda Världsbanken. En ordning alltfler tillväxtländer ifrågasätter.

Förstahandsfavoriten Christine Lagarde råkar också vara fransyska. Alla är ense om att hon är kompetent för uppgiften. Problemet är att hon är inblandad i en finanshärva där hon hotas av åtal för myndighetsmissbruk. Ett nytt åtal mot högste chefen är knappast vad IMF behöver just nu.

Diskussionerna i Deauville kan mycket väl bli avgörande för om hon får jobbet eller inte. Posten ska vara tillsatt före juni månads utgång.