Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Sarkozy vikarierar som världspolis

Han vill visa upp sig som internationell statsman inför presidentvalet nästa år

Frankrike bombade först av alla i Libyen. Man såg till att Elfenbenskustens diktator blev gripen.

President Nicolas Sarkozy agerar världspolis så fort han får chansen.

Han har starka skäl att visa upp sig.

Sarkozy.

Om man inte visste bättre skulle man kunna tro att Frankrike är världens nya militära stormakt.

Medan USA:s president Barack Obama försöker tona ner USA:s militära roll i Libyen gör Sarkozy allt för att visa att Frankrike mer än gärna vikarierar som världens konstapel.

När FN:s säkerhetsråd tog beslut om en flygförbudszon över Libyen sa fransmännen att det bara var fråga om timmar innan de kunde slå till. Medan alla andra ville planera insatsen ordentligt var Sarkozy ivrig att komma igång så fort som möjligt.

Blodbad

När Gaddafis styrkor stod vid Benghazis portar och världen fruktade en massaker var det Sarkozy som beordrade upp franska plan i luften för att göra skrot av den libyske diktatorns stridsvagnar och artilleri.

Insatsen fick Gaddafi att retirera och förhindrade ett värre blodbad. Sedan dess är Sarkozy rebellernas hjälte.

Lite mer i skymundan har den franske presidenten även agerat världspolis i Elfenbenskusten.

Landet är en före detta fransk koloni och ett avtal med regimen gör att det finns flera tusen franska soldater där.

I den senaste tidens strider mellan president Laurent Gbagbo och den demokratiskt valde Alassane Ouattara förhöll sig de franska trupperna till en början passiva. Men när Gbagbos trupper började använda stridsvagnar och tungt artilleri grep Sarkozy in för att hjälpa Ouattara.

Franskt stridsflyg bombade sönder Gbagbos tunga vapen. Vilket fick många länder i Afrika att klaga över att Frankrike överskred sina befogenheter och agerade lika allsmäktigt som den forna kolonialmakten.

Kärlekstrubbel

Sarkozy hänvisade till den FN-resolution som ligger till grund för fredsinsatsen i Elfenbenskusten som även den i likhet med Libyen ger grönt för militära operation i syfte att "skydda civilbefolkningen".

Den franske presidenten har sina egna, högst privata skäl, till att ta risken.

Om nästan precis ett år är det presidentval i Frankrike. Sarkozy har den senaste året inte legat bra till i opinionsmätningarna. Han utmanas från flera håll. Inte minst av högerextremistiska Marine Le Pen som nästan ligger jämsides med presidenten i opinionsmätningarna.

Fransmännen verkar helt enkelt inte särskilt förtjusta i Sarkozy. Han dominerar media lika mycket med sina kärlekstrubbel med fotomodellhustrun Carla Bruni som med vad han uträttar politiskt.

Glans från fornstora dagar

Presidenten har ett löjets skimmer över sig. Många tar honom inte riktigt på allvar.

De internationella kriserna i Libyen och Elfenbenskusten har gett mannen med Napoleonkomplexet ett utsökt tillfälle att få visa upp sig som handlingskraftig statsman och ge tillbaka Frankrike lite av glansen från fornstora dagar då landet var en verklig stormakt.

Återstår att se om det räcker för att bli återvald i maj nästa år.