Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Lena Mellin: Han har gjort sitt

Erik Ullenhag en möjlig efterträdare

Leijonborg avgår.

Lena Mellin menar att han inte hade mer att ge.

Och att Folkpartiets partisekreterare Erik Ullenhag kan vara aktuell som efterträdare.

Lena Mellin, politisk expert på Aftonbladet, är inte förvånad över Lars Leijonborgs avgång.

– Han har gjort sitt. Han har suttit i Folkparitets centrum sedan han var väldigt ung. Någonstans finns en gräns när man inte har mer att ge. Jag tror att han har passerat den.

– Innan han slutade som partiledare föreföll han lite trött. Han blev avsatt och det är klart att sånt sätter spår. Det är inte säkert man har ett stort leende på läpparna efter det.

Lars Leijonborg har slagits i dragkampen om att få det stora forskningscentret ESS till Lund. Nyligen vann Sverige striden.

– Han kanske tycker att det är hans sista stora strid, säger Lena Mellin.

Efterträdare

Lars Leijonborg kommer att avträda vid midsommar när man hittat en efterträdare på posten som högskole- och forskningsminister i regeringen.

Lena Mellin tror på partiets nuvarande partisekreterare.

– Erik Ullenhag skulle vara bra om partiet vill förnya sig. Folkpartiet har ett stort behov av att bygga namn. De har inte så många att vifta med.

Tidigare har Erik Ullenhag varit riksdagsledamot och arbetat på Utrikesdepartementet.

För ung för att dra sig tillbaka

Frågan är vad Lars Leijonborg ska göra nu.

– Det har varit svårt att hitta ett annat jobb åt honom. Regeringen gillar inte att göra politiker till ambassadörer. Det finns inte många generaldirektörsjobb, och en före detta minister behöver en position av en viss dignitet. Han är en bra ledare så det skulle han klara av. Han är fortfarande lite för ung för att dra sig tillbaka helt.

Minns honom för krav på invandrare

Lena Mellin menar att hans största misslyckande var hans första val som partiledare. Men hon tror att Lars Leijonborg kommer bli ihågkommen för valet 2002.

– Om man ska vara elak flörtade han med främlingsfientliga krafter och om man ska vara positiv ville han ha ordning och reda. Folkpartiet krävde att man skulle kunna tala svenska för att bli svensk medborgare. Vissa tyckte att det var ett harmlöst krav och andra tyckte att smygrasism låg bakom, säger Lena Mellin.

Följ ämnen i artikeln