Syrrornas taktik – ett misslyckande
Aftonbladets Lena Mellin om förhandlingar som aldrig tar fart
Efter en månads strejk har förhandlingarna om sjuksköterskornas nya löner fortfarande inte tagit fart.
Vårdförbundets taktik måste därmed betraktas som helt misslyckad.
Att gå ut i strejk är dyrt och riskabelt. Man bör med andra ord ha en detaljerad plan och tydlig målsättning för hur man ska gå till väga.
Det verkar inte sjuksköterskorna i Vårdförbundet ha haft. I morgon är det en månad sedan de första syrrorna gick ut i strejk. Men fortfarande går förhandlingarna, som fortsätter i dag på förmiddagen, på lågvarv. Ett avtal förefaller inte vara i sikte inom den närmaste tiden.
Man kan alltså med fog sätta frågetecken för Vårdförbundets upplägg av konflikten. Förbundet gick ut lätt med att ta ut 3 400 av sina medlemmar i konflikt. När varsel två trädde i kraft blev det drygt dubbelt så många.
Men från och med i dag sjunker antalet strejkande, enligt Vårdförbundet själva, till 5 000. Först på torsdag nästa vecka blir de 10 ?000, förutsatt att konflikten då fortfarande pågår.
Med en strejk vill facket skrämma motparten, i det här fallet Sveriges kommuner och landsting, till förhandlingsbordet. Men arbetsgivarna verkar inte alls skräckslagna av att Vårdförbundet har tagit ut mindre än fem procent av sina medlemmar i strejk.
Det kan bero på att arbetsgivarna vet att Vårdförbundets ledning är skadeskjuten. Den sa ja till det senaste medlarbudet men medlemmarna gjorde tummen ner. Det gör dem mindre respektingivande i motpartens ögon.
Det kan också bero på att förbunds-sekreteraren Eva-Lisa Krabbe redan konstaterat att förbundet inte kommer att få igenom alla sina krav. Trots ett mycket stort stöd från allmänheten. Man anar ett kortfattat jubel på högkvarteret för Sveriges kommuner och landsting.
I sanningens namn ska dock konstateras att Vårdförbundet balanserar på en smal spång. Tar de till storsläggan kan konflikten klassas som samhällsfarlig. Förbundet kan beordras att dra tillbaka varsel, arbetsgivarna kan ha rätt att ge order om skyddsarbete.
Men faktum kvarstår. En månad efter att sjuksköterskorna gick ut i strejk tycks slutet fortfarande vara långt borta. Det är inget gott betyg. Man skulle till och med kunna säga IG.