Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Mycket vill ha mer

Regeringen hoppas att deklarationen ska ge mersmak

Deklarationen kan bli ett lyft för regeringen.

Där står, svart på vitt, hur mycket alla anställda tjänat på jobbavdraget.

Därför lovar Fredrik Reinfeldt nya sänkningar.

Under devisen ”det gäller att smida medan järnet är varmt” avslöjade regeringen i går att de tänker sänka inkomstskatterna även nästa år.

Hur mycket får vi veta först om fem månader när statsbudgeten för 2009 är klar.

Kravlat sig upp

Svaret på frågan varför regeringen redan nu talar om vad som ska göras i höst stavas opinionsläget. Enligt senaste Sifo har regeringen visserligen kravlat sig upp ur den värsta svackan. Men fortfarande skiljer det drygt 16 procent mellan blocken. Till oppositionens fördel.

Beprövat knep

Regeringen under ledning av Fredrik Reinfeldt (m) är alltså i stort behov av att stärka sina aktier hos svenska folket. Och han tar till ett beprövat knep, sänkta skatter.

Enligt en opinionsmätning beställd av Sveriges kommuner och landsting, tycker svenska folket visserligen att kvaliteten i vården, skolan och kollektivtrafiken är viktigare än sänkta skatter. Men vem vill inför intervjuaren framstå som en hjärtlös snåljåp? Klart man säger att kvalitet är viktigare än ett par extra hundralappar.

I skattefrågan lyckas regeringen få ihop övertygelse och popularitet. Reinfeldt och de andra tror på allvar att sänkta skatter leder till att fler jobbar mer. Attraktionen ökar i takt med lönsamheten.

Åtskilliga tusenlappar

I dagarna gör dessutom svenska folket årets deklaration. Av den vitgulrandiga bilagan framgår hur mycket skatt anställda sluppit med jobbavdraget.

Det handlar om åtskilliga tusenlappar.

Mycket vill ha mer är ett välkänt ordspråk. Regeringens förhoppning är att summan i deklarationen ska ge mersmak. Därför lovar de redan nu nya sänkningar.

Utan att tala om hur stora de är.

Följ ämnen i artikeln