Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

”Be om ursäkt Reinfeldt”

Publicerad 2013-07-07

Löfven: Halv miljon svenskar blev utträngda ur a-kassan

Fredrik Reinfeldt lovade sänka a-kasseavgiften för 2,3 miljoner svenskar.

Nu går Stefan Löfven till attack – med ett tufft krav:

– Han borde be de 500 000 människor som lämnat a-kassan om ursäkt.

Varnade vid införandet S-ledaren Stefan Löfven tycker att statsminister Fredrik Reinfeldt gör ett för stort nummer av att han slopat de differentierade a-kasseavgifterna som gjorde att en halv miljon svenskar lämnade a-kassan. ”De införde det och nu står Reinfeldt och säger att det här var inte bra. Sedan får det stora rubriker, när det är han själv som ligger bakom”, säger Stefan Löfven.

I går kväll laddade Stefan Löfven inför dagens tal i Almedalen, hans andra som partiledare för Socialdemokraterna. Tillsammans med sin innersta krets åt han middag på en krog i centrala Visby. Kort före det fick Afton­bladet en längre pratstund med S-ledaren uppe på Wisby hotells terrass.

In i det sista slipade Löfven på dagens tal där fokus ligger på ökad kvalitet i skolan. Under veckan har Social­demokraterna kampanjat under parollen ”Mindre klasser, mer kunskap”.

– Allt syftar till att barnen ska få bättre möjligheter att lära sig. Vi har ju kört den här kampanjen under veckan och vad vi gör nu är att vi formellt avslutar den, säger Löfven.

”Trängdes ur a-kassan”

Men förutom att fokusera på sitt tal riktade Löfven också en känga mot Fredrik Reinfeldts insats under Almedalsveckan.

I onsdags presenterade statsministern en satsning på yrkesintroduktionsjobb. Men dessutom berättade han att de differentierade a-kasseav­gifterna kommer att slopas vid årsskiftet. Det innebär att 2,3 miljoner svenska lön­tagare får sänkt avgift.

Regeringen skrotar därmed en av sina egna reformer som sågs som helt central efter valsegern 2006. Tanken var att avgifterna skulle vara högre i de branscher där arbets­lösheten var hög.

På det sättet skulle lönekraven hållas nere.

Sedan dess har cirka en halv miljon svenskar lämnat a-kassan. Reinfeldts nyhet fick stort genomslag, men enligt Stefan Löfven är det inget att vara nöjd över.

– Han borde be de 500 000 människor som lämnat a-kassan om ursäkt. Det vore på sin plats eftersom de blivit trängda ut ur a-kassan. De som tjänat dåligt har inte haft råd att vara med och nu helt plötsligt vill han göra stort nummer av detta, så det är faktiskt på sin plats med en riktig ursäkt, säger han.

Hoppas de återvänder

När förändringen av a-kasse­avgifterna genomfördes var Löfven ordförande för fackförbundet IF Metall. Enligt Löfven varnade han både finansminister Anders Borg (M) och utbildningsminister Jan Björklund (FP) att reformen skulle få förödande konsekvenser.

– De införde den ändå och nu står Reinfeldt och säger att det här var inte bra. Sedan får de stora rubriker, när det är han själv som ligger bakom.

Stefan Löfven välkomnar dock att regeringen nu backar.

– Jag hoppas att så många som möjligt kommer tillbaka till a-kassan, säger han.

Aftonbladet har utan framgång sökt Fredrik Reinfeldt för en kommentar.

Men i onsdags sa stats­ministern:

– Vi gör det vi tycker är viktigare nu, nämligen att lyssna på löntagarorganisationerna. Man ska vara pragmatisk, genomföra förslag, lyssna och vara beredd att ändra sig.

Följ ämnen i artikeln