Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Här är frågan som politikerna ratar

Publicerad 2013-07-05

Tobias Krantz, utbildningschef på Svenskt Näringsliv.

VISBY. Här är frågan som toppolitikerna tror att väljarna ratar helt.

Men enligt en ny undersökning så är allmänhetens intresse för forskning stort.

– Här finns en outnyttjad väljarpotential för den som partiledare som vill. Och flera partier behöver ju fler röster, säger Tobias Krantz, utbildningschef på Svenskt Näringsliv.

I höst ska Svenskt Näringsliv hålla ett stort seminarium om vikten av forskning i Sverige. Inför det har man låtit Demoskop ta fram flera undersökningar som ligger till grund för rapporten "Feltolkad folkopinion". Man har bland annat tittat på vilka frågor som politikerna i riksdagen samt väljarna tycker är viktigast för Sveriges framtida välstånd.

Siffrorna visar att både politikerna och väljarna tycker att forskningsfrågor är viktiga. Men samtidigt kan man också se att politikerna inte tror att väljarna bryr sig särskilt mycket om frågan.

– Det leder till att politiker inte prioriterar forskningsfrågorna i sina aktiviteter och opinionsbildning. Vi ser att det har skett ett brant fall i aktiviteten i de här frågorna i riksdagen, säger Tobias Krantz på Svenskt Näringsliv.

Fler satsar på utbildning”

Studien visar att det är nästan tre gånger fler väljare som vill lyfta forskningsfrågan, än vad politikerna tror.

– Dels försöker man inte leda opinionen vilket man borde göra om man tycker det är en viktig fråga. Men det är ett dubbelfel, för väljarna tycker att det här är avgörande för Sveriges framtid, säger Krantz.

Han menar att det hela leder till att det blir en brist på viktig och spännande debatt som på längre sikt skapar förutsättningar för jobb, företagande och välfärd.

– I det nya globala landskapet satsar allt fler länder på utbildning, forskning och innovation. Det är det vi måste förhålla oss till. Alla säger att vi ska konkurrera med kunskap, inte med dåliga löner eller usla miljökrav. Det är alla politiker överens om, från höger till vänster. Men då måste de arbeta för att få igång ett engagerat samtal. Det är viktigt för Sveriges framtid, men man kanske även kan vinna ett val på kuppen. Här finne en outnyttjad väljarpotential för den som partiledare som vill det. Och det finns ju flera partier i dag som har det rätt tufft och behöver fler väljare.

”Sputnik-moment”

Enligt Krantz, som var forskningsminister (FP) 2009-1010, borde svenska toppolitker våga lyfta frågan om forskning även om det handlar om något som inte får genomslag direkt.

– I USA, som är världens ledande forskningsnation, där talar presidenten alltid om forskning i sina state of the union-tal. Obama talade för ett par år sedan om "vår generations Sputnik-moment", att nu skulle de visa att de ledde utvecklingen genom och samtidigt skapade jobb och välfärd i USA. När får vi höra Reinfeldt säga något liknande?

Den debatt om forskning och innovation som ändå förs i dag tycker Svenskt Näringsliv har sina brister.

– Det blir för lite konkret politisk handling. Det är bra att man pratar innovation men det måste komma åtgärder som gör att vi stärker det svenska innovations- och företagarklimatet, säger Tobias Krantz.

Följ ämnen i artikeln