Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sverker

6 frågor och svar om konflikten i Gambia

Uppdaterad 2017-01-20 | Publicerad 2017-01-19

En avgående president som vägrar att lämna makten.

Och främmande militär som omringar det lilla semesterlandet.

Här är allt du behöver veta om konflikten i Gambia.

1. Vad handlar maktstriden om?

Gambias president Yahya Jammeh förlorade i december valet. Till en början erkände han utmanaren Adama Barrows seger. Sedan drog han tillbaka erkännandet, påstod att det förekommit fusk och utlyste undantagstillstånd. Trots uppmaningar från grannländerna vägrar han att avgå. På torsdagen ska den nyvalde presidenten Adama Barrow, som erkänns av Afrikanska unionen, egentligen sväras in. Gambias parlament har godkänt att Jammeh stannar i tre månader till, men ledamöternas oberoende kan ifrågasättas.

2. Varför vägrar Yahya Jammeh att lämna makten?

Jammeh tog makten i en statskupp och har gjort sig känd för sina kränkningar av mänskliga rättigheter och påståenden om att han hittat botemedel för aids. Kanske fruktar han åtal om han lämnar makten. Tyvärr har det snarare varit regel än undantag de senaste årtiondena att afrikanska ledare vägrat att avgå efter valförluster, även om de positiva exemplen på senare håll blivit fler, till exempel i Nigeria.

3. Varför är det militärer runt Gambias gränser?

Senegalesiska trupper har satts i beredskap vid gränsen till Gambia. Nigeriansk flotta och flygvapen finns också i området. Senegal har begärt att att FN:s säkerhetsråd ska sanktionera att Ecowas, det ekonomiska samarbetsorganet i Västafrika, vidtar ”alla nödvändiga åtgärder” för att maktskiftet kommer till stånd. Samtidigt har Marocko erbjudit Jammeh asyl.

4. Hur reagerar vanliga gambier på maktstriden?

Enligt uppgift är det spänt och oroligt i det lilla landet. Runt 30 000 människor har de senaste dagarna flytt till Senegal. I sociala medier stödjer gambierna den tillträdande presidenten under hashtag #gambiahasdecided.

5. Kommer det att bli krig nu?

Den tidsfrist som Ecowas och Senegal gav Jammeh har gått ut. Samtidigt har man ännu inte fått mandat från FN:s säkerhetsråd att använda våld för att säkra maktskiftet. Gambias militärchef Ousman Badjie har sagt att hans trupper inte kommer att bekämpa senegaleserna:

– Jag tänker inte blanda in mina män i en dumt bråk, sa han i veckan.

6. Vad händer med svenskarna som befinner sig i Gambia?

Enligt UD befinner sig mellan 400 och 600 svenskar i Gambia. UD avråder sedan i måndags från icke-nödvändiga resor till landet och Ving har ställt in flyg. Charterarrangören har dock inte ansett det vara nödvändigt att flyga hem de svenskar som redan är där.