Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Konrad, Kurt

Uppgifter: Donald Trumps medarbetare i ryska samtal

Publicerad 2017-02-15

Wolfgang Hansson: "Kan bli nytt Watergate"Wolfgang Hansson: "Kan bli nytt Watergate"

Donald Trumps kampanjstab – och flera av hans närmaste rådgivare – hade tät kontakt med Rysslands underrättelsetjänst under valrörelsen.

Det framkommer av telefonavlyssning och samtalslistor, rapporterar flera amerikanska medier.

Uppgifterna döms som falska av en talesperson för den ryska regimen.

Följ ämnen
Ryssland

Från senvåren och under hela presidentkampanjen hade Donald Trumps stab regelbundna kontakter med rysk underrättelsetjänst och personer med kopplingar till regimen i Kreml. Det rapporterar åtskilliga amerikanska medier, med hänvisning till anonyma amerikanska tjänstemän.

Samtalen ska ha skett med såpass jämna mellanrum att säkerhetstjänsterna i USA ”höjde en röd flagga” för situationen, rapporterar CNN. Något som som gjorde myndigheterna extra oroliga var att detta skedde samtidigt som Ryssland genomförde hackerangrepp i syfte att påverka valet.

Lade fram bevis

Den genomgång som både Donald Trump och Barack Obama fick av de amerikanska säkerhetstjänsterna efter valet ska ha visat långt gången kontakt med ryska agenter och folk runt Trump – både inom hans kampanjstab och i hans affärsnätverk.

Enligt tjänstemännen ska det ha presenterats bevis i form av avlyssnade telefonsamtal och detaljerade samtalslistor.

Manafort och Flynn hörs

På den amerikanska änden av telefonsamtalen ska både Trumps tidigare kampanjchef Paul Manafort och den numera före detta nationella säkerhetsrådgivaren Michael Flynn – som lämnade sin post under tisdagen efter att inte ha talat klarspråk om sina kontakter med Rysslands ambassadör i USA.

Paul Manafort försvarar sig i New York Times, en av tidningarna som rapporterar om samtalen. Han beskriver anklagelserna som ”absurda”.

– Jag har ingen aning om vad det här syftar på. Jag har aldrig medvetet talat med ryska agenter och jag har aldrig varit involverad i något som har med den ryska regeringen, eller Putin, eller något annat av detta att göra, säger han.

– Det är inte som att de här människorna bär skyltar som säger ”Jag är en rysk agent”.

Efter att Flynn sparkats gick Roy Blunt, republikansk ordförande i senatens säkerhetskommitté, ut och stödde kraven på en total genomlysning av Vita husets ryska kontakter.

– Alla tjänar på en genomgripande undersökning, sa han till The Hill.

Uppgifterna hemligstämplade

Samtal har snappats upp i den rutinmässiga övervakningen av ryska tjänstemän, enligt källorna. Men uppgifter har också kommit fram i utredningen av mejlhackningen mot Demokraterna. Myndigheterna ska dock inte ha hittat några bevis för att Trumps kampanjfolk samarbetade med Ryssland i försöken att påverka presidentvalet.

Tjänstemännen ska ha talat till medierna under anonymitet eftersom uppgifterna – som både Trump och Obama alltså har underrättats om – fortfarande är hemligstämplade.

Dmitrij Peskov, talesperson för den ryska regimen, dömer ut rapporteringen som falsk.

– Låt oss inte tro på anonym information. Det är en rapportering som inte är baserad på fakta, säger han under ett konferenssamtal med journalister.