Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Emil, Emilia

Svarta hålet: ”En av de tio största upptäckterna”

Uppdaterad 2019-04-11 | Publicerad 2019-04-10

Svart hål har fångats på bildSvart hål har fångats på bild

För första gången har forskare lyckats ta en bild av ett svart hål. Den sensationella nyheten meddelades på presskonferenser som sändes samtidigt från sex olika platser i världen.

En svensk professor beskriver upptäckten som en av de viktigaste under hans livstid.

Det svarta hål som fotograferats befinner sig i mitten av galaxen Messier 87, beläget omkring 55 miljoner ljusår från jorden.

– Svarta hål är de mest mystiska föremålen i universum. Vi har sett något som vi trodde var omöjligt att få syn på. Vi har tagit en bild av ett svart hål, säger Harvardforskaren Sheperd Doeleman, som deltagit i projektet, vid en presskonferens i Washington DC.

En av de som följt forskningen kring svarta hål nära är 75-årige Bengt Gustafsson, professor emeritus vid Uppsala universitet, som skrivit en bok i ämnet. Han värderar det unika fotografiet högt.

– Det här är en av de tio största upptäckterna som jag har varit med om under den tid jag har varit verksam, säger han.

Bilden togs genom att samla data från åtta radioteleskop placerade runtom på jorden, från Antarktis till Chile och Spanien, som tillsammans bildar teleskopet Event Horizon (händelsehorisont). Totalt deltog över 200 forskare i projektet.

Presskonferenser om det sensationella genombrottet hölls samtidigt i Washington DC, Bryssel, Satiago de Chile, Taipei, Shanghai och Tokyo.

Ring av eld

Hur fungerar då ett svart hål?

– Vi brukar kortfattat säga att svarta hål är ett objekt där materian är så hårt sammanpackad att inte ens ljuset har möjlighet att ta sig ut därifrån, säger Bengt Gustafsson.

Ett svart hål är inte möjligt att beskåda i sig självt. Men forskarna har nu lyckats fånga området som ligger precis runtomkring, vilket kallas för händelsehorisont. Det är den här delen som formar sig likt en brinnande ring runt hålet.

Historiskt genombrott

Det unika fotot öppnar nya dörrar för forskningen.

– Nu kan man syna de här objekten närmare och se hur de växelverkar med sin omgivning genom att mäta deras rotation och magnetfält. Det öppnar helt klart för en mer ingående förståelse, säger Bengt Gustafsson.

Under onsdagens presskonferenser var det många som pekade på den sensationella betydelsen av forskarnas genombrott.

– Människans och vetenskapens historia kommer att delas upp i tiden före och efter den här bilden. Svarta hål är märkligare än allt vad som har fantiserats ihop av science-fiction-författare, trots att de är helt grundade i fakta, säger EU:s forskningskommissionär Carlos Moedas, vid presskonferensen i Bryssel.

Stöder Einsteins teori

Idén om svarta hål presenterades för första gången 1915 av Albert Einstein i hans relativitetsteori. Einstein själv var dock skeptisk till om hålen med den hårt packade materian faktiskt existerade.

Men forskningen som följt i Einsteins fotspår har undan för undan kommit allt närmare lösningen på de svarta hålens gåta.

Det svarta hål som nu fotograferats har en massa som är 6,5 miljarder gånger större än solens.

Det är ett svart hålDet är ett svart hål

Följ ämnen i artikeln