Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Rysslands och USA:s relation ”på en bottennivå”

Efter Tillersons möte med Putin – så långt ifrån varandra står de två supermakterna

Uppdaterad 2017-04-14 | Publicerad 2017-04-12

WASHINGTON. Efter mötet med Putin: Tillerson beskriver ländernas relation som ”på en bottennivå”.

– Så får relationen inte vara mellan världens två största kärnvapenmakter, säger den amerikanska utrikesministern.

På presskonferensen framgick det hur långt ifrån varandra USA och Ryssland står.

Följ ämnen
Ryssland
USA:s utrikesminister Rex Tillerson och Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov skakar hand inför mötet i Moskva.

USA:s utrikesminister Rex Tillerson träffade Vladimir Putin under ett två timmer långt möte i samband med sitt Moskvabesök på onsdagen.

Mötet kom efter att Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov öppnat sina diplomatiska samtal med Tillerson genom att inför tv-kamerorna skarpt kritisera USA:s missilattack mot Syrien.

Efter mötet med Putin höll de båda utrikesministrarna en gemensam presskonferens där den Tillerson beskrev relationen mellan de båda länderna som ”på en bottennivå”.

– Jag uttryckte att relationen mellan våra länder på på en bottennivå när det gäller förtroende. Men så får relationen inte vara mellan världens två största kärnvapenmakter, säger Tillerson.

– Vi förstår att en förbättring i den långsiktiga relationen mellan våra länder kommer krävas.

Ryssland kräver oberoende utredning

Men under presskonferensen framgick det tydligt att de båda länderna står långt ifrån varandra.

– Kemgasattacken i Syrien planerades och genomfördes av Assads regim, det är vi övertygade om, sa Tillerson medan Lavrov krävde en oberoende utredning, inte bara angånde händelsen den 4 april, men också av USA:s missilanfall.

– Vi har begärt en opartisk utredning om vad som hände i Idlib och därefter på flygbasen, sa han.

– Det har uppstått en mediehysteri efter incidenten. Vi måste vara säkra på att vi utreder detta opartiskt och sänder experter både till platsen och till flygbasen. Vi har inte sett några bevis för att kemvapen användes från det syriska flygvapnets sida. Vi är absolut 100 procent säkra på att om våra kollegor i Haag och FN inte gör detta så beror det på att de inte är intresserade av sanningen, så vi kommer att insistera på det, sa Lavrov.

Avsätta Assad inte på Rysslands agenda

Tillerson framhävde att USA anser att Assad måste avsättas.

– Vår åsikt är att Assads styre är på väg mot ett slut. Vi diskuterade att Ryssland som Syriens närmaste allierade skulle kunna hjälpa Assad att förstå detta, säger han.

Men Lavrov svarade:

– När det gäller Syrien så insisterar på vi att alla sätter sig vid bordet och pratar om det kommer till en överenskommelse. Vi vill inleda dialog med alla inblandade, vi vill att Syrien själva ska vara representerade vid detta. Att avsätta en specifik person finns inte på vår agenda.

Rex Tillerson och Sergej Lavrov fick också frågor om uppgifterna om rysk inblandning i det amerikanska valet, men när Tillerson insisterade på att det är fastslaget svarade Lavrov:

– Påståendet om att USA har obestridbara bevis på att vi blandat oss i det amerikanska valet, jag måste säga att vi har inte sett ett enda bevis på att det skulle vara så. Vi har flera gånger bett om att få se bevisen. Ge oss bevisen så kommer vi svara.

Inte sett några bevis

Och samma svar gav han på frågan om Tillerson presenterat de bevis som den amerikanska underrättelsetjänsten säger sig ha för att Bashar al-assads regim använt kemiska vapen mot sin befolkning.

– Jag kan bara upprepa igen, vad gäller ryska hackare och Assad i Syrien så vill vi gärna se bevis för detta. Än så länge har vi inte sett några, sa Lavrov.