Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Anita, Annette

Sverigebekant aktivist i åtal om rysk komplott

Martin Mederyd Hårdh/TT

Publicerad 2024-09-06 12.29

Den amerikanske aktivisten Tim Pool, till höger, i samtal med Malmös dåvarande kommunalråd Nils Karlsson (MP) i Rosengård i februari 2017. Arkivbild.

En amerikansk Youtube-influerare som gjorde en uppmärksammad granskningsresa till Sverige har utan att känna till det varit del av en stor rysk påverkanskampanj, enligt ett åtal i USA.

Sex amerikanska aktivister eller influerare som tillsammans har flera miljoner följare har arbetat för ett mediebolag som i själva verket har varit en fasad för en rysk påverkansoperation, enligt ett åtal som justitiedepartementet går fram med, rapporterar amerikanska medier.

De sex har profilerat sig med innehåll riktat mot den yttre högerflanken i USA med högt tonläge, kontroversiella åsikter, stöd för Donald Trump och emellanåt konspirationsteorier.

En av profilerna är poddradiomakaren och Youtube-skaparen Tim Pool, som under uppmärksammade former besökte Rosengård och Rinkeby i början av 2017.

”I går kväll i Sverige”

Utgångspunkten var ett tal av Donald Trump, där den dåvarande presidenten hade använt Sverige som ett exempel på hur invandring i sig får farliga konsekvenser.

– Titta på vad som hände i Sverige i går kväll, sade Trump, vilket först väckte många frågor om vad han menade, eftersom inget nämnvärt hade hänt.

Sverige hamnade likväl på den politiska dagordningen, särskilt bland Trumps följare. En redaktör på det högerextrema mediebolaget Infowars lovade att betala en resa till Malmö för en journalist som med egna ögon vill se hur säkert Sverige är.

Tim Pool antog utmaningen och hans besök fick stor uppmärksamhet även i svenska medier. Under en promenad i Rosengård sade han till TT att han hade respekt för att många kan känna en oro inför våldsutvecklingen i Malmö, men att han uppfattade varningar om rån och attacker som ”löjliga”, jämfört med till exempel antalet mord som sker i Chicago.

För att så split

Det utpekade mediebolaget och utbetalda löner har enligt åtalet finansierats med miljontals dollar genom två personer som i hemlighet har varit anställda hos Rysslands statliga propagandamediebolag RT.

Syftet uppges ha varit att profilerna ska spela in och sprida engelskspråkigt innehåll som ofta varit i linje med den ryska regeringens ”intresse av att förstärka inhemsk splittring i USA för att försvaga amerikanskt motstånd mot ryska intressen”.

De sex medieaktivisterna anklagas inte för brott och bedöms inte ha haft kännedom om kopplingarna. Tim Pool skriver i sociala medier att han och de andra inblandade har blivit förda bakom ljuset och ska betraktas som brottsoffer.