Anna upptäckte frigående lemurer på Lisö

Publicerad 2024-06-24 19.32

Anna Gustafsson var på väg ner till hästhagen på Lisö utanför Nynäshamn.

Då fick hon en chock.

– Helt plötsligt hoppar två lemurer fram, säger hon.

I handen hade Anna med sig några morötter, som hon skulle mata hästarna med. Men lemurerna visade sig vara ganska kräsna.

– Jag gick tillbaka hem för att hämta familjen och tog med mig lite vattenmelon. Det funkade betydligt bättre, säger hon.

Filmer från mötet visar hur lemurerna kommer närmre och hur de till och med lyckas klappa djuren. Men mysteriet kring var de kommit från kvarstod.

Misstankarna riktades ganska snabbt mot Skansenprofilen Jonas Wahlström som har en gård några kilometer från Anna. Strax efter upptäckten lyckades hon få tag i honom över telefon.

– Hans svar var att ”de hittar hem”. Men vi stod där ganska länge och var oroliga för att de skulle springa ut på vägen och bli överkörda, säger Anna.

Skansen-Jonas: ”Som att släppa ut katten”

Det är inte första gången som lemurerna lämnat gården.

– Det här brukar hända någon gång om året, men det är inte fråga om någon rymning. Det är unga hanar som ska kolla om det finns några bättre fruar runt hörnet. De spanar in omgivningen och kommer alltid hem efter några dagar, säger Jonas Wahlström.

Djuren ska också vara helt ofarliga, enligt Skansenprofilen.

– Det är som att släppa ut katten. Det värsta som har hänt är att någon granne blivit nykterist. Ser man lemurer springa lösa på Lisö häller man ut whiskyn och tänker ”det ska inte vara mer i det här glaset”, säger han.

Lemurerna i pågående rättstvist

Jonas Wahlström har haft ringsvanslemurer på gården i över 20 år, vilket omfattas av Skansens djurparkstillstånd. Men i april utfärdade Länsstyrelsen ett föreläggande mot honom och meddelade att djuren skulle vara borta inom två månader.

Anledningen är att lemurerna inte visas offentligt, som på en djurpark, och att det inte heller avlas tillräckligt på gården, enligt Länsstyrelsen.

– Jag har överklagad beslutet till förvaltningsrätten. När jag pratade med handläggare skrattade han och sa att det var ett lågt prioriterat ärende. Det kommer troligtvis avgöras tidigast i höst, säger Jonas.

Det är fortfarande oklart om de två lemurerna, som gett sig ut på honjakt, lyckats ta sig hem till gården igen.