Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Statshöjdare lyxlevde för skattepengar – misstänkt i korruptionshärva

Uppdaterad 2017-01-26 | Publicerad 2017-01-24

Han fick en kunglig bostad på 500 kvadrat på Rosersbergs Slott – mot alla regler.

Nu anklagas Mikael Sackleen, 60, för att som hög chef inom Statens Fastighetsverk ha levt flott genom att fiffla med mångmiljonfakturor - som skickats till myndigheten av en av Sackleens anhöriga.

Han ska ha låtit skattebetalarna betala renoveringen av både hans bostad och hans fritidshus i Sverige och Finland, avslöjar TV4:s ”Kalla fakta”.

Först nu, två år efter att personalen slagit larm, har generaldirektören gjort en polisanmälan.

Det som misstänks vara en jättelik korruptionshärva började rullas upp när en hemlig insider kontaktade TV4:s ”Kalla Fakta” i höstas.

Då hade minst två personer upprepade gånger, första gången redan för två år sedan, kontaktat Björn Anderson, generaldirektör för Statens Fastighetsverk, utan att något hände.

Istället fick Mikael Sackleen ökat ansvar och löneförhöjning – med ansvar för ännu fler slott, herresäten och kyrkor runt om i Sverige.

Först i oktober 2016 - efter att Kalla Fakta börjat gräva i saken – gjordes en polisanmälan mot Mikael Sackleen, tidigare högt uppsatt chef inom myndigheten.

Bor kungligt

Han flyttade 2006 in i köksflygeln på Rosersbergs slott, norr om Stockholm – ett av de slott han i egenskap av fastighetschef själv ansvarade för.

Trots att det är förbjudet enligt fastighetsverkets interna regler, men generaldirektören gjorde i det här fallet ett undantag.

Rosersbergs slott förvaltas av Statens fastighetsverk, men ingår i den kungliga dispositionsrätten, det vill säga att det är kungen – genom Ståthållarämbetet - som i slutänden bestämmer vem som får bo där.

Det skrev Aftonbladet om förra veckan.

Innan Mikael Sackleen flyttade in i de två våningsplanen, på totalt 500 kvadrat, lät han renovera bostaden för 770 000 kronor – av skattebetalarnas pengar.

Trots att byggnaden är byggnadsminnesmärkt, med hög skyddsnivå, fick Mikael Sackleen både bastu och relaxrum i källaren – där det tidigare fanns toaletter för allmänheten.

Strax efteråt fick också, enligt Kalla fakta, en nära släkting, deras barn, vänner och bekanta bostäder i slottsområdet.

Vin och sprit försvann

Två år senare, 2008, tog Statens fastighetsverk även över restaurangen på Rosersbergs slottsområde.

I samband med det försvann vin- och spritlagret värt över 50 000 kronor. Enligt Rein Lallo, styrlseordförande i Tre Rosor, som driver restaurangen i dag, mötte en medarbetare Mikael Sackleen när han tömde spritförrådet.

Enligt flera källor till Kalla fakta hamnade lådorna med vin, sprit och öl i källaren till köksflygeln – där Michael Sackleen bor.

Men både bostaden och spriten är bara småpotatis i den misstänkta korruptionshärvan.

Enligt Kalla fakta handlar det om totalt om många, många miljoner kronor, som ska ha kommit inte bara Mikael Sackleen tillgodo utan även de byggföretag som genom honom fått lukrativa bygguppdrag hos Statens fastighetsverk.

Fixade dyra kontrakt

Enligt en källa till Kalla fakta ska Mikael Sackleen tillsammans med ett av byggföretagen – där en anhörig till Sackleen jobbade – ha fuskat i upphandlingen.

Michael Sackleen ska ha avslöjat konkurrenternas anbud – så att det aktuella byggföretaget kunde vinna de åtråvärda kontrakten.

En anhörig till Sackleen som arbetade på byggföretaget har sedan skickat fakturorna för jobben till Mikael Sackleen på Statens Fastighetsverk för godkännande.

Bara under de senaste fem åren har byggföretaget, enligt Kalla fakta, fakturerat Statens fastighetsverk 76,6 miljoner kronor. Flera av fakturorna saknar underlag.

Kalla faktas granskning visar också att många byggprojekt kostat skattebetalarna betydligt mer än de borde.

”Gratis” renovering

På så sätt har Mikael Sackleen, enligt Kalla faktas källa, fått sina privata fritidshus, i Stockholms skärgård och i Finland, renoverade gratis genom samma byggföretag, som stått för entreprenaden och betalat underleverantörerna av mellanskillnaden, mellan den faktiska kostnaden och den fakturerade kostnaden, som skattebetalarna fått stå för.

Enligt källan, med god insyn i byggföretaget ska Mikael Sackleen också ha fått tio procent av fakturabeloppen, i ersättning för att företaget fått kontrakten.

Fritidshuset i Finland har dessutom byggts av samma byggföretag - och enligt Kalla faktas källa ska också värdefulla gamla möbler från Rosersbergs slott ha körts i flyttbil till huset i Finland.

Mikael Sackleen jobbar inte längre kvar på Statens fastighetsverk.

I november 2015 slutade han på egen begäran, efter att Björn Anderson, generaldirektör för Fastighetsverket, tagit upp anklagelserna mot honom.

Försökte mörklägga

Men inte förrän ett år senare - efter Kalla faktas granskning - valde generaldirektören att polisanmäla Mikael Sackleen.

Nu anklagas Björn Anderson för att ha försökt mörka och lägga locket på, något han själv förnekar.

– Nej, jag har inte försökt att tysta ned den. det kan jag inte säga. Någonstans i mitt undermedvetna har jag säkert hoppats på att det ska rinna ut i sanden, säger han till Kalla fakta.

Byggföretaget, där Mikael Sackleens anhöriga inte jobbar kvar, är nu försatt i konkurs på egen begäran.

Aftonbladet har inte lyckats nå Mikael Sackleen, men han förnekar i ett mejl till Kalla fakta att han har stulit sprit och möbler, fuskat med upphandlingen, tagit provision av byggföretaget eller låtit skattebetalarna stå för hans privata renoveringar.

Istället säger han sig välkomna en polisutredning.