Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tobias, Tim

Ungerns regering till attack mot Aftonbladet

Uppdaterad 2017-03-08 | Publicerad 2017-03-07

Flyktingarna berättade att deras blödande sår uppstått när ungersk polis misshandlat dem.

Aftonbladets artiklar om Ungerns flyktingpolitik har fått inrikesministeriet att reagera med ilska.

I ett uttalande hävdar man att Aftonbladet på ”ett känslomässigt sätt artikulerar obefogade rykten”.

Viktor Orbán, Ungerns premiärminister.

Bandagerade unga män, med blödande sår och bitmärken, berättade för Aftonbladets reporter Staffan Lindberg och fotograf Andreas Bardell att det var ungersk polis som misshandlat dem när de försökt ta sig fram i Europa för att söka asyl, en mänsklig rättighet.

Deras berättelser kunde inte bekräftas, men på en klinik i Belgrad, dit migranterna som inte kommit in i Ungern hade tagit sig, berättade Andrea Contenta, humanitär samordnare på Läkare utan gränser att allt fler migranter på senare tid uppvisat liknande skador.

– Vi varken kan eller vill slå fast vad som har hänt. Men vi kan se att skadorna kommer från knytnävar och batonger och hundbett, sa Andrea Contenta.

Förnekade anklagelserna

Våldet hade dessutom blivit värre, med förnedrande inslag och psykisk misshandel, den senaste tiden, berättade människorna på kliniken. Alla som Aftonbladet träffade sa samma sak: den ungerska polisen är värst.

Ungerns ambassad förnekade i reportaget anklagelserna om systematiskt våld, något man också gjort när andra medier rapporterat om ämnet.

Men efter helgens reportage har uppgifterna fått ny uppmärksamhet i ungersk media.

– Förut har det varit sporadisk rapportering om våldet mot flyktingar i ungersk oberoende media, men er artikel skapade ny uppmärksamhet kring ämnet. Nu har all ungersk media rapporterat om uppgifterna, säger András Léderer, informationsansvarig vid Ungerska Helsingforskommittén (en organisation som i Sverige går under namnet Civil rights defenders).

Inrikesministeriet uttalade sig

Under gårdagen gjorde det ungerska inrikesministeriet ett uttalande där man förnekade uppgifterna och ”kategoriskt tillbakavisar de okontrollerade påståenden om att ungerska polismän skulle ha misshandlat migranter”, enligt en översättning skickad från Ungerns ambassad i Stockholm.

Om Läkare utan gränser skrev inrikesministeriet i uttalandet att organisationen: ”förespråkar ökad invandring i Europa. Organisationen brukar ofta tro på migranternas berättelser som saknar konkreta fakta.”

I en sista punkt i uttalandet stod det även om Aftonbladets reporter: ”Ingenting hindrar artikelns författare Staffan Lindberg att göra faktabaserade rapporter på olika platser i Ungern. Han har inte gjort det, och det var upp till honom.”

Punkten ändrades

Men i översättningen som den ungerska ambassaden i Stockholm sände till Aftonbladet hade den avslutande punkten ändrats med förklaringen att punkten blivit ”nyanserad efter vi hade läst alla tre artiklarna som blev publicerade i Aftonbladet.”, enligt mejlet från pressavdelningen.

Den översatta sista punkten i uttalandet från ungerska ambassaden lyder nu:

”Aftonbladets journalister är välkomna att också kontakta och prata med representanter för ungerska myndigheter som är ansvariga för gränsskyddet, migrationsfrågorna och flyktingmottagandet. En mångsidigare och mer omfattande framställning av den aktuella situationen skulle nog bidra till den svenska medierapporteringens tillförlitlighet.”

”Träffat på en öm punkt”

– Att vi fick en så kraftig reaktion från den ungerska regeringen antyder att vi träffat på en öm punkt i en viktig fråga. Det är precis det bra journalistik ska göra. Aftonbladet står bakom reportagen till hundra procent och jag är stolt över det viktiga arbete Staffan och Andreas har gjort, säger Martin Schori, utrikesredaktör på Aftonbladet.

Under dagen antog det ungerska parlamentet ett lagförslag om att bland annat utöka de rättsliga åtgärderna för polisen vid landets gränser, och att asylsökande placeras i förvar under hela asylperioden. Förslaget ska signeras av presidenten János Áder innan det tas i bruk. Ungerska Helsingforskommittén, som driver flera rättsliga fall om polisvåld mot människor på flykt, anser att den nya lagstiftningen alarmerande.

Följ ämnen i artikeln