Skelett hittat i fjällen

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-08-19

Han kan ha varit krigsfånge som flytt från nazityskarna

Kanske flydde han från tyskarnas dödsläger och bygget av "Blodsvägen".

Resterna av vad som tros vara en krigsfånge från andra världskriget har hittats i Arjeplogsfjällen.

- Det såg ut som om han gömt sig i ett vindskydd, säger Odd Harald Olsen.

LÅG VID SVENSKA GRÄNSEN På fjället Tjaktja hundra meter från den norska gränsen hittades skelettet som tros härröra från andra världskriget.

I söndags upptäckte Odd Harald Olsen, 58, och hans kamrat Bjørnar Jakobsen resterna av vad de först trodde var ett djur uppe på Saltfjället vid gränsen mellan Sverige och Norge.

- Vi hade fiskat och tänkte koka lite kaffe. Därför gick vi en bit bort för att hitta lä, säger Odd Harald Olsen.

Uniformsrock hittad

I vad som såg ut som ett vindskydd av två stenar låg ett skelett. Tre meter bort hittade de kraniet och ett lårben.

- Då förstod vi att det handlade om en människa, säger han.

Eftersom kroppen låg hundra meter in på den svenska sidan är det svensk polis som handlägger ärendet, skriver Piteå-Tidningen.

- Jag och två tekniker har undersökt platsen. Förutom kvarlevorna har vi också funnit en uniformsrock. Vi är inte helt säkra men den kan vara tysk, säger Martin Lestander vid polisen i Arjeplog.

Många dog

Vid kroppen fanns en identitetsbricka med ett nummer och texten "Stalag". Därför tror Martin Lestander att den döde kan ha rymt från ett tyskt fångläger.

Under andra världskriget blev 100 000 sovjetiska och östeuropeiska krigsfångar skickade till Nordnorge för att förverkliga Hitlers dröm om den arktiska järnbanan.

Krigsfångarna byggde den väg som låg där norska E6 ligger i dag. Tusentals utländska tvångsarbetare dog under vägbygget. Därför kallas E6 för "Blodsvägen".

- Jag kommer att be de norska myndigheterna om hjälp med identifiering. Det är viktigt eftersom den döde kan ha anhöriga i livet, säger Martin Lestander.

Blodsvägen byggdes av fångar under andra världskriget

Olle Castelius