Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Emil, Emilia

Sjuksköterskan Kjell ryter till: ”Det är inte hälsosamt för barn”

Uppdaterad 2017-08-10 | Publicerad 2017-08-09

Kjell Moberg är starkt kritisk till att energidrycker säljs till barn. (Fotot till höger är en exempelbild).

Ambulanssjuksköterskan Kjell Moberg, 39, har flera gånger behövt undsätta unga som överkonsumerat energidrycker. Nu sätter han ned foten.

– Det man måste göra är att bryta beteendet, säger han.

Kjell Moberg från Örnsköldsvik är både ambulanssjuksköterska och tonårspappa. Både i sitt jobb och på hemmaplan har han reagerat på att energidrycker blir allt vanligare bland unga. Nu sätter han ned foten, genom ett ställningstagande i lokaltidningen Allehanda.

– Ungas konsumtion av energidrycker bara ökar. Det är inte hälsosamt. Jag tror inte att alla föräldrar vet att deras barn dricker de här dryckerna, säger han till Aftonbladet.

”Kramper och plötslig medvetslöshet”

Han berättar att han i sitt jobb många gånger behövt rycka ut för att undsätta barn och unga som överkonsumerat energidrycker.

– Ofta är de så pass dåliga att någon anhörig har kontaktat oss. Eller så har de kontaktat oss själva när de känt skakningar i kroppen. Då tar vi tag i de akuta delarna, till exempel kramper och plötslig medvetslöshet, säger han.

Han poängterar dock att det i dessa fall oftast inte är energidrycken i sig som är huvudproblemet – snarare möjliggör den ett större riskbeteende.

– Energidrycken gör att du kan hålla dig vaken. Man kanske spelar dataspel och dricker det här för att hålla sig vaken i x antal nätter. Under tiden har man kanske även ett dåligt mat- och vätskeintag. Till slut säger kroppen ifrån, säger han och fortsätter:

– Det blir en ond cirkel. Det man måste göra är att bryta beteendet, och det är inget man kan göra på en minut.

Studierna gjorda på vuxna

Han menar samtidigt att de studier som utförts kring de direkta effekterna av energidrycker på kroppen är gjorda på vuxna. Därför är det mer osäkert vilken påverkan dryckerna har på barn och unga, vars kroppar är mindre.

– En tolvåring väger hälften av vad en vuxen gör. Då säger det sig självt att den ofarliga normaldosen blir mindre. Och ändå kan burkarna rymma upp till en halvliter, säger han.

Han är starkt kritisk till att en del affärer väljer att strunta i Svensk Dagligvaruhandels rekommenderade 15-årsgräns vid försäljning av energidrycker.

– Här i Örnsköldsvik är det ganska slapp hantering av vilka man säljer det till. Hemmakväll är en stor kedja här och de säljer till alla fast de är medvetna om att de inte är femton. Det tycker jag är ansvarslöst, säger han.

Hemmakväll i Örnsköldsvik bemöter kritiken i en intervju med Allenanda.

– Vi har ingen policy med en åldersgräns. Däremot säger vi ifrån om en ung person vill handla fem burkar, då får personen bara köpa två, säger Hanna Sjölund, tillförordnad butikschef på Hemmakväll.

”Kanske man kan fara ut till skolor”

Efter att Kjells ställningstagande uppmärksammats i media har han börjat fundera på vad nästa steg skulle kunna vara.

– Beroende på vad det blir för reaktioner kanske man kan fara ut till skolor och informera. Varför inte informera om det här precis som så mycket annat, det känns ju väldigt aktuellt. Men jag har inte bestämt någonting än, säger han.

Energidryck – så säger LivsmedelsverketEnergidryck – så säger Livsmedelsverket