Uppgifter: 100 döda och 400 skadade i giftgasattacken
Uppdaterad 2017-04-06 | Publicerad 2017-04-04
Dödssiffran efter den misstänkta giftgasattacken i Syrien stiger.
Nu uppges uppåt 100 personer ha dött och 400 skadats, enligt den franskbaserade räddningsorganisationen UOSSM, rapporterar Reuters.
Ett sjukhus där offren för den förmodade giftgasattacken vårdas har bombats, rapporterar nyhetsbyrån AFP.
Nu kräver Frankrike ett extramöte i FN:s säkerhetsråd.
Attacken ska ha skett i staden Khan Sheikhun, i den rebellkontrollerade provinsen Idlib.
– Vid 6.30 den här morgonen attackerades Khan Sheikhoun med gaser som vi misstänker kan vara sarin och klorin, sa Mounzer Khalil, chef för Idlibs hälsomyndighet vid en presskonferens, enligt nyhetsbyrån Reuters.
På sociala medier sprids bilder på både barn och vuxna som uppges behandlas för skador efter anfallet. På filmer som uppges ha spelats in på platsen syns ett tiotal livlösa barn ligga uppradade på ett lastbilsflak.
Bombade sjukhus
Ett sjukhus där offren för den förmodade giftgasattacken vårdas har bombats, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Skadeläget efter den attacken är fortfarande oklar.
Tv-kanalen Al Jazeeras reporter Alan Fisher uppger att dödstalen efter gasattacken sannolikt kommer att stiga.
– Människor svimmade, kräktes och tuggade fradga, sa Fisher.
Personer som försökte hjälpa slet av de drabbades kläder för att få bort kemikalierna, enligt Fisher.
– Men många dog på fläcken.
Det är oklart vem som ligger bakom flygräderna, men syriskt och ryskt stridsflyg har tidigare bombat i området. Syriska militärkällor nekar till att man ska ha utfört attacken, skriver nyhetsbyrån Reuters.
– Armén har inte och använder inte dessa vapen, varken i dåtid eller i framtiden, eftersom vi inte har vapnen från första början, säger militärkällan till nyhetsbyrån.
Regeringsstyrkor och allierade miliser har upprepade gånger anklagats för att använda kemiska vapen, senast i Hamaprovinsen för bara några dagar sedan, men uppgifterna dementeras av Damaskus.
Kräver extrainsatt möte
Frankrike kräver nu ett extrainsatt möte i säkerhetsrådet med anledning av uppgifterna. Även Sveriges utrikesminister Margot Wallström fördömer attacken i en skriftlig kommentar till Aftonbladet:
”Uppgifterna om en dödlig attack med kemiska vapen i Idlib i Syrien väcker avsky, och måste nu skyndsamt undersökas. Sverige fördömer all kemvapenanvändning och tillhör de länder i FN-säkerhetsråd som aktivt driver frågan om ansvarsutkrävande för kemvapenanvändning i Syrien”.
Kemiska vapen har använts under i princip hela kriget i Syrien. I en rapport från FN förra året pekades både Assadregimen och terrorsekten IS ut som skyldiga till att ha använt kemisk krigsföring.
Hotade med bomber
Totalt hade då 130 incidenter rapporterats in till FN. Enligt rapporten hade det förekommit användande av senapsgas, nervgas, saringas, klorgas eller andra farliga kemiska ämnen. Enligt FN ska regimen ha utfört minst två av attackerna.
År 2013 drabbades det rebellkontrollerade området Ghouta av en kemvapenattack som dödade hundratals människor. Attacken ledde till att USA hotade med att anfalla Assad-regimen med bombflyg.
I sista stund backade dock dåvarande presidenten Barack Obama, som tidigare hade kallat kemvapenattacker för ”en röd linje” – och svurit att gripa in militärt om Assad-regimen använde det.
Idlib aktiv front
Idlib, en stad väster om Aleppo med 165 000 invånare, kontrolleras av oppositionen sedan mars 2015. Staden är av stor strategisk vikt för Assad. Om han vinner Idlib öppnas nämligen en regimkontrollerad väg från Aleppo ända ner till Damaskus.
Idlib har länge varit ett fäste för mer hårdföra sunnimuslimer, bland annat från Jabhat Fateh al-Sham (tidigare Nusrafronten). Det var också dit många av de islamistiska rebeller som evakuerades ur Aleppo skickades.