Erna Solberg: Oroad över svensk kriminalitet

Niklas Svahn/TT

Publicerad 2024-06-26 17.04

Norges förre statsminister Erna Solberg oroas över att svenska gäng ska slå rot i Norge.

– Vi ser hur snabb och explosiv utvecklingen har varit i Sverige. Det är ett varningstecken.

Norge ser en stor ökning av ungdomskriminalitet och spår av svenska gängkriminella i flera polisdistrikt.

– Vi kan undvika att hamna där Sverige nu har hamnat, säger Erna Solberg, som är på besök i Visby under Almedalsveckan.

Hon har varit partiledare för liberalkonservativa Høyre i 20 år och blev statsminister i Norge 2013, men förlorade valet 2021. Trots en stormig tid med hennes makes aktieinnehav kandiderar hon till statsminister igen 2025.

”Otroligt allvarligt”

Under onsdagen deltog hon i ett rundabordssamtal med bland andra statsminister Ulf Kristersson (M), rikspolischef Petra Lundh och justitieminister Gunnar Strömmer (M).

– Läget i Sverige är otroligt allvarligt. Kriminaliteten är inte längre ett storstadsproblem utan det är utbrett till nästan alla mindre städer, säger Lundh.

– Ni ligger kanske tio år efter oss i kurvan, men det är inget som säger att om tio år så är ni där vi är, säger Strömmer med passning till Solberg.

Det norsk-svenska polissamarbetet symboliseras av att en polisstation byggs på gränsen i värmländska Eda.

Svenska gäng drar sig inte för att åka över gränsen, säger Strömmer. Trondheim, Oslo, eller Umeå spelar ingen roll för de kriminella om de ser en marknad där.

– Vårt budskap är vänta inte. Gör saker i tid. Hade vi stoppat den här kriminaliteten för tio år sedan hade vi varit i ett mycket bättre läge i dag. Och det sade danskarna till oss också, säger Ulf Kristersson.

”Explosiv utveckling”

Erna Solberg oroas över att Norge ska hamna på samma nivåer av skjutningar och sprängningar.

– Jag är orolig men jag tror att vi kan förebygga det. Kanske för att vi ser hur snabb och explosiv utvecklingen är i Sverige så är det ett varningstecken till oss om att vi måste ta den ökade ungdomskriminaliteten på allvar.

Norge behöver följa upp unga tätare, slå mot ekonomisk brottslighet och samarbeta tätare med Sverige, säger hon.

– Vi kommer att stärka polisen betydligt. Vi behöver fler poliser.

Petra Lundh säger att det finns tecken på att den svenska polisen lyckats i brottsbekämpningen på senare tid. 200 skjutningar eller sprängningar har förhindrats under 2023 och 2024.

Den danska kriminologen David Sausdal deltog också i panelsamtalet och ett av hans medskick var att tillämpa metoder som ”sluta skjut” och stressa gängen.

– De som åker till Norge ska direkt känna att det inte är värt det.