Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Uppgifter: YPG-svenskar gripna

Publicerad 2017-06-25

Jesper Söder, som strider för YPG-gerillan i Syrien, uppges ha frihetsberövats tillsammans med ytterligare en svensk.

Enligt obekräftade uppgifter från YPG tillfångatogs de av Kurdiska demokratiska partiet, KDP.

Svenska utrikesdepartementet har ingen information att lämna.

Jesper sårades svårt av en mina som exploderade.

Enligt den kurdiska YPG-gerillan (Folkets försvarsenheter) har fyra av deras krigare samt en chaufför på lördagen tagits till fånga av KDP (Kurdiska demokratiska partiet) nära staden Akre i norra Irak.

Enligt YPG rör det sig om Jesper Söder och ytterligare tre internationella krigare, däribland en andra svensk medborgare.

Det finns flera kurdiska grupperingar som är utspridda i Turkiet, Syrien och Irak. YPG har nära band till terrorstämplade PKK som i sin tur har en konflikt med KDP.

För GP uppger Carl Drott, doktorand vid Oxfords universitet med insyn i kurdiska motståndsrörelsen, att ett frihetsberövande skulle kunna användas som ett politiskt verktyg.

– Jag har aldrig hört talats om andra som har blivit arresterade för ogiltigt visum, normalt så får man betala en avgift. Det handlar snarare om att göra en markering och kanske kunna avskräcka andra. Jag gissar att de som arresteras så småningom släpps efter att deras hemländer har ingripit politiskt, säger han till GP.

Under söndagen uppgav svenska utrikesdepartementet, UD, att man inte har några uppgifter att lämna.

”Vill göra nytta där det behövs”

Jesper Söder från Trollhättan anslöt första gången till de kurdiska trupperna i Syrien våren 2015 för att strida mot IS. Tillsammans med utrikesjournalisten Johan Fredriksson har han skrivit boken ”När världen tittade bort” om sina upplevelser.

Jesper har skjutit mot IS-krigare och varit nära döden. Sommaren 2016 sprängdes en mina och en av Jespers vänner dog. Själv skadades han svårt av splittret som borrade sig in i ansiktet och ena armen.

– Jag vill göra nytta där det behövs. Världens regeringar är alldeles för passiva, sa han till Aftonbladet när han var hemma i Sverige igen hösten 2016.

Efter sin senaste vistelse i Sverige återvände Jesper till kriget mot IS. På sociala medier berättar han om sin vardag i Syrien. För ett par veckor sedan skrev han på Facebook om striderna i den syriska staden Raqqa, IS självutropade huvudstad:

”Allt som allt så går operationen framåt. Men vi möter oerhört hårt motstånd och denna striden kommer ta tid. Det viktigaste för oss är att rädda så många civila vi kan. Och försöka minimera civila förluster.”

LÄS OCKSÅ: Jesper Söder: ”Det som gäller är att döda eller bli
dödad”